MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBlog2015Uit je koffer bakken - Peter Bienefelt

Uit je koffer bakken - Peter Bienefelt

Meester Boulanger en lid van het BoulangerieTeam Peter Bienefelt blikt in dit gastblog vooruit naar zijn deelname aan een belangrijke internationale wedstrijd tussen bakkers.

Als je er niet voor gaat, moet je niet meedoen: zo kijk ik naar elke belangrijke bakwedstrijd. En dus ook naar de Coupe Louis LeSaffre, de voorronde van het WK Boulangerie in augustus. Het wordt mijn laatste wedstrijd, dus ik ga nu zeker vechten voor een podiumplaats!   

Peter, Bienefelt, bakker, brood, wedstrijden, EKIk heb nu aan vijf krachtmetingen meegedaan. De eerste drie keer belandden we nét naast het EK-podium: steeds een vierde plek. Maar in 2012, toen Nederland voor het eerst gastland was, werden we Europees kampioen. Die dag vergeet ik niet gauw. Het jaar daarop verdiende ik de titel Meester Boulanger: ook een prachtige herinnering. En nu gaan we met het team in Lille laten zien wat we kunnen.

Bij die voorronde moeten we ons meten met elf geduchte tegenstanders uit Europa. Frankrijk en Italië bijvoorbeeld. Landen met een grote broodcultuur en enorm veel vakmanschap. Maar vlak het Nederlandse vakmanschap niet uit! Ik denk dat we vooral in smaak heel goed zijn, in het experimenteren en variëren daarmee. En we pakken natuurlijk uit met ons showstuk. Ik wil er niet te veel over verklappen, maar de VOC is ons thema en we gaan dus aan de slag met schepen en de Nederlandse handelsgeest.

Misschien wel het moeilijkste van zo’n wedstrijd is het manoeuvreren op de vierkante centimeter. Letterlijk, omdat we met z’n drieën binnen de tijd en vooral met de beperkte ruimte en middelen, moeten puzzelen om alles voor elkaar te krijgen. Wie doet wat? Waar staat wie? Wanneer gaat wat in de oven? Gelukkig ben ik als baktechnisch adviseur gewend om te bakken in bijzondere omstandigheden. Uit je koffer bakken, noem ik dat.

Een andere puzzel is om te zorgen dat we ons onderscheiden binnen de regels die er zijn. Zo moeten we ons voorbereiden op Mexicaans speciaalbrood, Pan de Muerto, waarvan de basisgrondstoffen en het gewicht vaststaan. We denken er nu over na hoe we daar op een originele manier mee kunnen scoren. Dat zoeken naar recepturen, proberen, proeven en overleggen kost veel tijd: ik ben er nu hele weekenden zoet mee. Daarom wordt dit mijn laatste wedstrijd. Ook omdat ik graag de ruimte wil geven aan de jongens en meiden die staan te trappelen om namens het BoulangerieTeam te laten zien wat ze kunnen.

Met de laatste wedstrijd bedoel ik natuurlijk niet de Coupe Louis LeSaffre, de voorronde. Ik hoop echt dat we tot de drie beste horen en dat we doorgaan naar het WK Boulangerie. Mijn serie wedstrijden afsluiten op dat podium is echt een droom. Daarna ga ik me binnen het Boulangerie Team meer achter de schermen met ontwikkeling bezighouden. En het aanstormende talent natuurlijk alles leren wat ik weet over uit je koffer bakken!
 

Peter Bienefelt