MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBlog2015Waarom brood bij Pasen hoort!

Waarom brood bij Pasen hoort!

Bij Pasen hoort brood. Al eeuwen. Elk jaar maken bakkers voor Pasen lange nachten om te zorgen voor allerlei feestelijke broodsoorten. Paasbrood bijvoorbeeld. En matzes, breekbrood, paashaantjes, broodmannetjes en broodvogeltjes. Niet zelden staan er rond Pasen lange rijen bij de bakker. Waarom is er juist tijdens de paasdagen zo’n grote vraag naar brood?  

Brood speelt natuurlijk sowieso als eeuwen een grote rol in onze geschiedenis. We noemen het niets voor niets ons dagelijks brood. Omdat brood basisvoedsel is, heeft het ook bij veel feesten en rituelen een bijzondere rol gekregen. Vaak in een vorm die juist niet alledaags is. Denk maar aan onze kerststol of aan de Italiaanse pannettone; het luxe, cilindervormige vruchtenbrood dat bakkers op hoogtijdagen verkopen, feestelijk verpakt in cellofaan met kleurige linten. Pasen vierden we al voor onze jaartelling op de eerste zondag na de eerste volle maan. Ook daarbij komt nog steeds feestelijk brood op tafel.

In de eerste plaats natuurlijk paasbrood met spijs, rozijnen, noten en sukade. Maar daarnaast veel kleine en grote soorten witbrood, brioche en vruchtenbrood. En matzes: ongerezen broodjes die naar Joods gebruik natgemaakt worden, gewenteld in ei en gebakken in de koekenpan. Een soort platte wentelteefjes dus, maar dan zonder suiker en kaneel. Omdat we Pasen voornamelijk vieren aan ontbijt-, brunch- en lunchtafels, is het niet raar dat juist al die broodvarianten zo’n belangrijke plek innemen. Tussen onze recepten op deze site vind je vast leuke nieuwe inspiratie om tijdens Pasen met brood iets bijzonders te doen. 

Ik heb in ieder geval veel zin in de Paasdagen. Een mooi excuus om ongegeneerd veel lekkers te eten. Hmm, misschien was die week vasten voor Pasen vroeger toch niet zo’n slecht idee…

Ik ben benieuwd wat jullie op tafel zetten! Een heel smakelijk Pasen gewenst.

Groetjes,

Tally    

 

Trefwoorden