Wat doen veldbonen in brood? 

Keuringsdienst van Waarde 

HomeNieuwsWat doen veldbonen in brood

Wat doen veldbonen in brood

In de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde op 13 juni 2023 werd de vraag gesteld waarom er veldbonenmeel in brood verwerkt wordt. Het is één van de ingrediënten die bakkers en bakkerijen toevoegen om brooddeeg te verbeteren. 

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over toevoegingen aan brooddeeg. Heb je een andere vraag? Kijk dan eens op deze pagina met alle veelgestelde vragen over brood. Onze website staat boordevol informatie!  

Zit er veldbonenmeel in mijn brood? 

Als je brood in de supermarkt koopt, vind je de ingrediënten op het etiket van de verpakking. Koop je brood bij de ambachtelijke bakker of kun je de informatie niet vinden op de verpakking? Vraag dan gerust aan de bakker of winkelmedewerker wat er in het brood zit. Zij kunnen de ingrediënten voor je opzoeken.  

Waarom zit er veldbonenmeel in brood? 

veldboon in broodVeldbonenmeel is een broodverbetermiddel. Het is een fijn, lichtgekleurd meel dat de deegstabiliteit en kruimstructuur verbetert. Veldbonenmeel heeft verschillende functies; het geeft bijvoorbeeld een luchtiger brood, en zorgt dat brood langer zacht en vers blijft. Veldbonenmeel is de vervanger van sojameel, wat eerder gebruikt werd. Maar daar zijn sommige mensen allergisch voor. Vandaar dat het vervangen is door veldbonenmeel, wat een vergelijkbare functie heeft. Er is vaak maar een paar procent van dit meel nodig in het brooddeeg voor het gewenste effect. Veldbonen en graankorrels gaan dus heel goed samen!  

Wat zijn broodverbetermiddelen? 

Broodverbetermiddelen zijn grondstoffen die aan het brooddeeg worden toegevoegd. Broodverbetermiddelen kunnen bestaan uit een combinatie van ingrediënten, van zowel natuurlijke als synthetische oorsprong. Dit kunnen melkproducten, vetten, suikers, emulgatoren, enzymen en gluten, eibestanddelen, meel van peulvruchten en/of meelverbetermiddelen zijn.  

Broodverbetermiddelen zorgen er bijvoorbeeld voor dat het brood langer vers blijft of dat het luchtiger en malser wordt. Broodverbetermiddelen zorgen voor een kwalitatief goed en veilig brood, ongeacht bijvoorbeeld de weersomstandigheden tijdens de graanteelt.  

Broodverbetermiddelen kunnen ook worden gebruikt om het bakproces te verbeteren of sneller te laten gaan. Zowel voor de bakker als voor de consument hebben broodverbetermiddelen dus vele voordelen. 

Zijn broodverbetermiddelen wel nodig? 

Om brood te bakken zijn er maar vier ingrediënten echt nodig: (volkoren)meel of bloem, water, rijsmiddel en zout. Broodverbetermiddelen zorgen er bijvoorbeeld voor dat het brood langer vers blijft of dat het luchtiger en malser wordt. Je hoeft niet iedere dag naar de winkel voor een vers brood (al gaat er natuurlijk niets boven een versgebakken, krokant brood 😊)   

Broodverbetermiddelen kunnen ook worden gebruikt om het bakproces te verbeteren of sneller te laten gaan. Zowel voor de bakker als voor de consument hebben broodverbetermiddelen dus vele voordelen. 

Een broodverbetermiddel hoeft niet. Er zijn ook bakkers en bakkerijen die de voorkeur geven aan een basale bereiding en een langere rijstijd van het deeg, die brood bakken zonder broodverbetermiddelen. Gelukkig hebben we in Nederland heel veel keuze in broodsoorten. Dus kies wat jij lekker vindt!

Trefwoorden

Delen via