Broodverspilling daalde in 2022, maar alsnog op nummer 1
Dat laatste sneetje brood, een halve komkommer of een pak yoghurt waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verloopt: in 2022 verspilden Nederlanders thuis gemiddeld 33,4 kilo eten per persoon, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. En op nummer 1: brood en deegwaren.
In de top vijf van meest verspilde producten staan brood en deegwaren (6,2 kilo) op één, gevolgd door groente (4,4 kilo), fruit (4,3 kilo), aardappelen (2,8 kilo) en zuivel (2,8 kilo). Hoewel de top vijf hetzelfde is als de meting in 2019, is de verspilling van brood gedaald (-1.04 kilo) en groente en fruit juist gestegen (+0,69 en +1,28 kilo).
Bron: Voedingscentrum
Bron: Voedingscentrum
Impact op het klimaat
De productie van voedsel heeft altijd impact op het milieu. Dat is ook zo voor brood. Vaak gebruiken boeren kunstmest en gewasbeschermers. Ze werken met machines die broeikasgassen uitstoten. Daarnaast is er ook nog de impact van het bewerken van het graan tot meel, het verpakken, het vervoer en de distributie van brood.
De mate waarin verschilt wel per product. Granen en brood hebben een relatief lage milieu-impact in vergelijking met dierlijke basisvoedingsmiddelen zoals zuivel en vlees. Door brood te eten maak je dus niet alleen een gezonde keuze, maar ook een duurzame keuze.
Gemiddelde broeikasgasemissies (kg CO2 eq/kg product) van verschillende voedingsmiddelen in de Nederlandse voeding. Bron: RIVM, 2020.
Verspilling, broodzonde!
Elke boterham is het waard om op te eten, ook de laatste. Bewaar brood niet in de koelkast, maar wel in de vriezer. Daardoor heb je elke dag vers brood en gooi je minder snel brood weg. Onverhoopt toch brood over? Maak er nog wat lekkers van!