MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeNieuwsVerschillen in tarwebloem – vroeger en nu

Verschillen in tarwebloem – vroeger en nu

Tarwe is al meer dan 10.000 jaar één van de meest geteelde gewassen in Europa en brood maakt al eeuwenlang een belangrijk deel uit van onze voeding. Maar foodbloggers en dieetgoeroes uiten regelmatig hun bezorgdheid over mogelijke negatieve effecten van tarwe en brood op de gezondheid. Ook zou de voedingswaarde van tarwe verminderd zijn door intensief en langdurig veredelen en verbouwen. Britseen Vlaamse2 onderzoekers zochten dit uit en hebben recent hun resultaten gepubliceerd.

De Britse onderzoekers vergeleken 39 tarwevariëteiten met elkaar uit de periode 1790-2012. Door de jaren heen is de teelt geïntensiveerd, waardoor de opbrengst is verhoogd maar de voedingswaarde is gedaald, aldus bezorgde consumenten. De Britse onderzoekers hebben de tarwevariëteiten drie jaar laten groeien op gerandomiseerde testvelden, waarna ze geoogst en gemaald werden. De tarwebloem is vervolgens geanalyseerd op het gehalte voedingsvezel (arabinoxylaan en bèta-glucaan), suikers, aminozuren, organische zuren, choline en betaïne.

De hoeveelheid aanwezige voedingsstoffen varieerde tussen de jaren, wat volgens de onderzoekers betekent dat de omgeving veel invloed heeft op de teelt. Wel werden trends waargenomen. Zo nam de concentratie van arabinoxylaan en oplosbare suikers (sucrose, maltose en fructose) toe en nam de concentratie zink en ijzer af. Echter, dit neemt niet weg dat broodtarwe een interessante bron blijft voor deze mineralen omdat het gehalte van deze mineralen gemiddeld veel hoger ligt dan in andere levensmiddelen. Bovendien is de toename van vezel positief; een hogere vezelconsumptie verlaagd immers het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes en (darm)kanker. Ook de concentratie asparagine nam af. Dit aminozuur is de voorloper van acrylamide: minder asparagine betekent minder acrylamide in het eindproduct. Ook het betaïnegehalte nam toe, wat positief is voor de cardiovasculaire gezondheid.

Hoewel de Britse onderzoekers verschillen hebben waargenomen in de voedingswaarde van de tarwevariëteiten, toont de studie geen bewijs aan dat intensieve teelt van de afgelopen 200 jaar negatief is voor de gezonde componenten van tarwebloem. De resultaten komen overigens overeen met een eerdere studie waarin tarwesoorten uit de periode 1842-2002 zijn geanalyseerd3.

Ook de Belgische onderzoekers waren geïnteresseerd in de voedingswaarde van verschillende tarwesoorten: eenkoorn, emmer, khorasan en het moderne broodtarwe. Ook deze onderzoekers concludeerden dat er verschillen zijn tussen de graansoorten. Zo bevat moderne tarwe meer koolhydraten, en oude granen meer mineralen, eiwit en vet. Variatie in broodsoorten van diverse granen geeft lichte nutritionele voordelen, maar is geen must voor een gezond persoon met een evenwichtig voedingspatroon. Moderne tarwe blijft immers een goede bron van nutriënten. Kies wel altijd de volkorenvariant!

Heb je de factsheet “Oude granen – gezonder dan het huidige tarwe?” al gezien?

 

Bronnen:
1. Lovegrove, A., Pellny, T. K., Hassall, K. L., Plummer, A., Wood, A., Bellisai, A., Przewieslik-Allen, A., Burridge, A.J., Ward, J.L. & Shewry, P. R. (2020). Historical changes in the contents and compositions of fibre components and polar metabolites in white wheat flour. Scientific reports10(1), 1-9.

2. Van Boxstael, F., Aerts, H., Linssen, S., Latré, J., Christiaens, A., Haesaert, G., Dierickx, I., Brussele, J. & De Keyzer, W. (2020). A comparison of the nutritional value of Einkorn, Emmer, Khorasan and modern wheat: whole grains, processed in bread, and population‐level intake implications. Journal of the Science of Food and Agriculture.

3. Shewry, P. R., Pellny, T. K., & Lovegrove, A. (2016). Is modern wheat bad for health?. Nature plants2(7), 1-3.

Trefwoorden

Delen via