MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

(verontreinigd) Sesamzaad en brood

Hoe zit dat?

HomeNieuwssesamzaad verontreinigd; hoe zit dat

(verontreinigd) Sesamzaad en brood; hoe zit dat?

Een aantal partijen sesam uit India blijkt resten van ethyleenoxide te kunnen bevatten. Deze stof is in de EU niet toegestaan. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) verplicht bedrijven daarom uit voorzorg alle producten met sesam afkomstig uit deze partijen uit de schappen te halen.

De NVWA concludeert dat consumptie van producten met de betreffende sesam geen acuut risico voor de gezondheid oplevert, maar sluit een verhoogd risico op de langere termijn niet uit. Een actuele lijst met producten die mogelijk sesam met resten ethyleenoxide bevatten, is zo snel mogelijk te vinden op de websites van de supermarkten. Consumenten die deze producten in huis hebben, kunnen ze thuis weggooien of terugbrengen naar de winkel.

Sesam wordt in honderden producten verwerkt, zoals in brood en crackers, bepaalde salades en oosterse producten. Deze worden uit de schappen gehaald en waar mogelijk vervangen door producten zonder sesam of producten die zijn getest op ethyleenoxide. Dit kan betekenen dat bepaalde producten tijdelijk niet beschikbaar zijn. 

Producenten roepen op verzoek van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) uit voorzorg producten met sesamzaad terug. Deze producten bevatten sesam uit India dat mogelijk vervuild is met residuen van ethyleenoxide. Dit is een bestrijdingsmiddel dat in de EU niet is toegestaan.

De gevonden hoeveelheden ethyleenoxide in het sesamzaad vormen geen acuut gevaar voor de gezondheid, aldus de NVWA. Op de langere termijn kan een verhoogd risico echter niet worden uitgesloten. Dat is de reden dat de producten worden teruggeroepen en uit de schappen worden gehaald. Consumenten die deze producten in huis hebben, kunnen ze thuis weggooien of terugbrengen naar de winkel.

Producenten en supermarkten werken momenteel hard aan het zorgvuldig terugroepen van de producten. Daarbij wordt gewerkt aan een lijst van producten die consumenten naar de winkel terug kunnen brengen.

Delen via