5 Redenen waarom het Nationaal Schoolontbijt best vaker georganiseerd mag worden
Deze week (6 t/m 10 november) is de 15e editie van het Nationaal Schoolontbijt en daar zijn we blij mee om meerdere redenen. Niet alleen ontbijten 550.000 kinderen een dagje keurig volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum, ze ontbijten die dag bovendien op school!
1) Dus dat betekent een ochtend geen ontbijt-stress!
Want naast de hele bende op tijd hun nest uit krijgen, aankleden en de deur uitwerken, moet er normaal gesproken ook nog een voedzaam ontbijt worden klaargemaakt. En die stap kun je nu zonder schuldgevoel een dag overslaan! Wat ga je doen met die extra tijd en energie? Maar even alle gekheid op een stokje. Eén zo’n dag is leuk. Maar hoe zorg je blijvend voor een gezond ontbijt zonder al te veel stress? Check deze 5 tips!
2) Ze leren waarom die boterham ’s ochtends zo belangrijk is (en dat scheelt strijd aan het ontbijt).
Er wordt zo’n groots event van gemaakt (de burgemeester doet mee, het is op het nieuws, ze krijgen speciaal lesmateriaal) dat ze zelf wel doorkrijgen hoe leuk, gezond en belangrijk een voedzaam ontbijt is. Met z’n allen aan tafel ontbijten is tenslotte het gezelligst. Inkoppertje als het thuis niet zo soepel gaat: ‘Weet je nog het Schoolontbijt…’
3) Ze komen zélf met nieuwe beleg-inspiratie.
Het kan verdomd lastig zijn om eens iets anders te introduceren dan pindakaas of hagelslag. Natuurlijk kan dit best af en toe. een beetje variatie is wel zo lekker. Bij het Schoolontbijt staan allerlei soorten zoet en hartig beleg op tafel, en zelfs komkommer. Mooie aanleiding om bij het kroost te peilen wat ze ‘t allerlekkerst vonden en dat thuis ook voor te schotelen.
4) Kinderen eten steeds vaker volkoren bammetjes.
Gelukkig laat onderzoek zien dat de meeste kinderen bruine- of volkoren boterhammen eten. Als start van de dag serveer je natuurlijk het liefst deze meest voedzame varianten. Het Schoolontbijt draagt hier ook een steentje aan bij als je het ons vraagt, door met volkorenbrood en tarwebollen op tafel het goede voorbeeld te geven. En natuurlijk kan er daarnaast best een cracker of krentenbol gegeten worden..
5) Minder gezinnen slaan het ontbijt over.
Het grootste doel van het Schoolontbijt is natuurlijk bewustwording. In 2008 ontbeet 20% van de kinderen niet dagelijks. Not good. Gelukkig is het percentage de laatste jaren, mede dankzij het Schoolontbijt, kleiner geworden. Omdat nog steeds 5% van de basisschoolkinderen niet dagelijks een ontbijt voorgeschoteld krijgt én het ook best een stukje gezonder kan, blijft het een goed idee om het Schoolontbijt te organiseren.