HomeNieuwsOok volkoren bij diabetes

Ook volkoren bij diabetes

Donderdag 5 februari is de nieuwe Voedingsrichtlijn Diabetes gepresenteerd door de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF). De laatste versie van de richtlijn was inmiddels vijf jaar oud.

In de nieuwe richtlijn wordt beschreven dat wanneer voornamelijk gekozen wordt voor volkorengraanproducten, peulvruchten, groenten en fruit, je een relatief lagere kans hebt om diabetes type 2 te krijgen. Ook wanneer je deze ziekte al hebt, heeft het eten van deze producten een positieve uitwerking op de risico's die je loopt door de ziekte. 

Naast koolhydraten bevatten volkorengraanproducten, peulvruchten, groenten en fruit ook andere nutriënten. Daarom hebben die koolhydraatbronnen de voorkeur boven veelal meer bewerkte koolhydraatrijke producten die veel vet, suiker of zout bevatten.

Verder wordt een hogere inname van voedingsvezels bij mensen met diabetes gelinkt aan een lagere kans op sterfte. Vanwege de totale gezondheidsvoordelen van voedingsvezels wordt ook aan mensen met diabetes geadviseerd voldoende voedingsvezels te gebruiken (30-40 g/d). Zes sneden volkorenbrood zijn al goed voor ruim 14g vezels.