HomeNieuwsNieuwe studie Harvard bevestigt lagere sterftekans door volkoren

Nieuwe studie Harvard bevestigt lagere sterftekans door volkoren

Een wetenschappelijke publicatie afgelopen maart bewijst opnieuw het verband tussen de consumptie van volkoren en een lagere sterftekans. Volgend op eerder onderzoek (gepubliceerd begin dit jaar) komt Harvard met de resultaten van een nog grootschaliger studie, waarbij 367.422 mensen tussen 50 en 71 jaar uit zes verschillende Amerikaanse staten betrokken waren. De publicatie laat een onmiskenbare relatie zien tussen volkorenconsumptie, sterftekans en verschillende aandoeningen.

Het brede onderzoek toont het verband aan tussen het eten van volkoren en vezels op de sterftekans in het algemeen en sterfte door onder meer hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en verschillende infectieziekten in het bijzonder. De onderzoekers zagen hiertussen een omgekeerd geassocieerd positief verband, wat betekent dat het eten van volkoren de sterftekans verlaagt.

Dagelijks twee sneetjes
Concreet concludeert het onderzoek dat mensen die dagelijks 34 gram volkoren aten in plaats van 3,7 gram, een 17% lagere sterftekans hadden en een 11% tot 48% lagere kans op de verschillende aandoeningen. De consumptie van 34 gram volkoren staat ongeveer gelijk aan twee sneetjes. Bij een grotere dagelijkse inname van vezels geldt een verkleining van de sterftekans met 19% en een vermindering van het risico op de aandoeningen met 15% tot 34%. De onderzoekers van Harvard doen op basis hiervan de aanname dat het positieve effect vooral wordt veroorzaakt door de vezelcomponent, die ruimschoots in volkoren aanwezig is. 

Bevestiging van eerder onderzoek
De resultaten van dit grootschalige en meerjarige onderzoek bevestigen en versterken die van eerder onderzoek, waarvan Harvard in januari dit jaar de resultaten presenteerde. Het toen aangetoonde positieve effect leek nog minder groot: de conclusie was dat de dagelijkse consumptie van 28 gram aan volkorengranen de sterftekans met 5% deed afnemen. Professor Fred Brouns van de universiteit van Maastricht, al vele jaren betrokken bij onderzoek naar de gezondheidseffecten van granen, was daar destijds al verheugd over: “Dit bevestigt ook onze conclusie dat regelmatige consumptie van volkoren de risico’s op onder meer diabetes, hart- en vaatziekten en darmkanker significant reduceert.”

100% volkoren
In Nederland is wettelijk vastgelegd dat een volkorenbrood volledig wordt gemaakt met meel van de hele graankorrel: 100% volkoren. Volkorenbrood bevat dus de vezels, vitamines en mineralen uit de meelkern, de kiem en de zemel van de graankorrels.  Meestal is dit tarwe, maar er is ook volkorenbrood van andere granen zoals rogge, spelt en haver. Om genoeg vezels en jodium binnen te krijgen, beveelt het Voedingscentrum volwassenen aan om 6 tot 7 sneetjes brood per dag te eten.

Voor het volledige wetenschappelijke artikel verwijzen wij u naar de website van de American Medical Association