Campagne gefinancieerd
met steun van de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten

Het etiket

Voorverpakt brood, dat langer dan 24 uur voor aankoop wordt verpakt, moet worden voorzien van een etiket. Voorverpakt brood moet worden geëtiketteerd voordat het in het schap ligt.

Wat moet minimaal op het etiket staan?

Op het etiket van voorverpakt brood staat in ieder geval de:

  • productnaam
  • ingrediëntenlijst, waaronder de stoffen die allergieën of intoleranties veroorzaken
  • netto hoeveelheid (heel of half brood)
  • houdbaarheidsdatum of productiecode
  • naam en het adres van de producent

Producten die je nog verder moet bereiden, zoals afbakbroodjes, hebben ook een gebruiks- of bereidingsadvies op de verpakking. Voorgebakken brood uit de koeling moet ook een bewaaradvies dragen. Daarnaast kan het verplicht zijn om een voedingswaardedeclaratie op de verpakking te vermelden, als er bijvoorbeeld een aanprijzing van de hoeveelheid vitamines of vezels wordt gedaan.

Waarom heeft niet elk brood een etiket?

Bakkers hoeven dagvers gebakken brood dat zij zelf verkopen niet te etiketteren. Vandaar dat vers brood, dat voor de klant in een zak wordt gestopt, geen etiket krijgt. Brood dat door de bakker alvast wordt verpakt als werkvoorraad voor dezelfde dag, mag ook zonder etiket worden verkocht. Dit geldt ook voor de supermarkt. Vragen over ingrediënten (bijvoorbeeld in het kader van allergieën) kun je het beste aan de bakker of het winkelpersoneel stellen. Zij kunnen dat voor je beantwoorden of nakijken.

TrefwoordenIngrediënten