Op de calorieën letten? Zorg wel dat je de juiste schrapt…

Zo met het nieuwe jaar in zicht, wordt het weer eens tijd om op de pondjes te letten. Op een hoop lijstjes goede voornemens zal het daarom niet ontbreken: meer sporten, minder calorieën. Prima natuurlijk, maar wel belangrijk om dat goed aan te pakken. Waar kunnen we die calorieën nou ’t beste schrappen?

We zijn geneigd om vreemde crashdiëten te volgen. Van die veel te ingewikkelde, strenge en eigenlijk ongezonde voedingsvoorschriften, die op lange termijn vaak vooral frustrerend en moeilijk vol te houden zijn. Het resultaat is dat je tegen de zomer weer opnieuw kunt beginnen. Hallo jojo…

Veel van die populaire diëten schrappen voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten en vezels, zoals brood. En dat kán op zich een snelle manier zijn om in calorieën te minderen en gewicht kwijt te raken, maar erg verstandig is het niet. Oké, een snee witbrood bevat zo’n 86 kcal, bruinbrood 83 kcal, en volkorenbrood 82 kcal. Snel berekend kan dat best aantikken. Maar wat we vergeten is dat het juist gunstig is voor je lijf om calorieën uit koolhydraten te halen. De Gezondheidsraad adviseert zelfs dagelijkse voeding waarvan de calorieën voor 40 tot 70% uit koolhydraten komen.

Want als je een schamele hoeveelheid koolhydraten binnenkrijgt, ga je er minder lekker door functioneren. Je hebt zo’n 50 tot 100 gram nodig om je hersenen en je zenuwstelsel goed te laten werken. En daarnaast moet het - oh zo essentiële - sporten eronder lijden als je te weinig binnenkrijgt. Koolhydraten zijn namelijk een belangrijke bron van energie voor je lichaam.

Belangrijk dus om niet zomaar de boterhammen te schrappen uit je eetpatroon als je een paar pondje kwijt wil raken. De calorieën in brood zijn voor 60 tot 80% afkomstig uit koolhydraten en dat levert zo’n 16% van de energie-inname voor de gemiddelde Nederlander. Brood levert in verhouding dus veel belangrijke voedingsstoffen en weinig calorieën. Een energiebron die de calorieën meer dan waard is dus.

Delen via

Gezondheid
Op de calorieën letten? Zorg wel dat je de juiste schrapt…