Paasbrood of Kerstbrood; wat is het verschil?
Eigenlijk is het verschil tussen deze traditionele broden die we eten met Kerst en met Pasen niet zo heel erg groot. In de basis zijn de twee broden hetzelfde; beide rijkelijk gevuld met rozijnen, amandelspijs in het midden en eventueel nootjes.
Het verschil zit hem in de details. Kenmerkend voor een Paasbrood zijn de sinaasappelschilletjes, die bakkers gebruiken. En bakkers versieren Paasbrood met amandelschaafsel of gebroken hazelnootjes, waar ze Kerstbrood juist bedekken onder een laagje poedersuiker.
Paasbroden kom je tegen in tal van vormen. Ze zijn er in een opgerolde vorm, in de vorm van een ei of zelfs met een raster. En bakkers kunnen ze bakken in een ring of los op de bakplaat. Hoewel de receptuur van een Paasbrood en Kerstbrood grotendeels gelijk is, kunnen ze er dus wel heel verschillend uitzien.
Vooral vroeger was Pasen het moment dat we ons mochten verwennen met lekkere, rijkelijk gevulde producten en eieren (vandaar dat we er zoveel eten met Pasen!). Paasbrood is zo’n feestelijk brood. En of je een snee Paasbrood nou besmeerd met roomboter of niet, calorierijk is het zeker. Inmiddels is een Paasbrood niet meer weg te denken bij de luxe, uitgebreide Paasbrunch. Maar wist je dat Paasbrood van oorsprong een vervanging is van een dierenoffer?
Naast Paasbrood hebben natuurlijk ook andere lekkernijen een rol bij de paasbrunch. Denk aan versgebakken croissantjes, briochebroodjes in de vorm van een paashaas of suikerbrood. Natuurlijk aangevuld met een versierd eitje en een vers sapje.
3x Paasbrood zoals je hem nog nooit gegeten hebt
Paasbrood met pasha | Paasbrood met mascarpone en lemoncurd | Paasbrood Wentelteefjes met met appel basilicumsalsa |