Campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten

Wat zijn gluten?

Gluten zorgen voor de luchtige structuur van brood. Gluten zijn een onderdeel van het eiwit in tarwe, rogge, gerst, spelt, haver* en khorasantarwe (kamut). Meel, bloem, maar ook moutmeel van deze granen, bevatten gluten.

Ook veel andere (kant-en-klaar) producten bevatten gluten zoals: koekjes, paneermeel, couscous, pastas, bindmiddelen, sauzen, soepen, snoep, snacks en kant-en-klaar maaltijden. Zelfs niet eetbare producten, zoals kleurpotloden, kunnen gluten bevatten.
Sommige mensen kunnen geen gluten verdragen, wat kan leiden tot maag-darmklachten en zelfs tot groeistoornissen. Dit wordt aangeduid als coeliakie.
 
*Haver is in principe toegestaan in een glutenvrij dieet, maar omdat haver in Nederland meestal verontreinigd is met tarwe (tijdens verbouwing en transport), wordt haver toch afgeraden. Alleen haver wat geproduceerd wordt in glutenvrije ketens, is glutenvrij. Op de verpakking van deze gecertificeerde glutenvrije haver staat het 'glutenvrij' logo. Dit verhaal geldt ook voor bijvoorbeeld boekweit.