MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeVraag & antwoordIngredienten in brood (32)Worden dieren- of mensenharen verwerkt in brood?

Worden dieren- of mensenharen verwerkt in brood?

Nee, het is niet zo dat er gemalen haar in brood zit. Eiwitten van dierlijke en plantaardige bron kunnen gebruikt worden om het meelverbetermiddel L-cysteïne (E920) uit te isoleren. In Nederland wordt alleen nog maar de plantaardige variant gebruikt.

Hieronder vind je een aantal vragen en antwoorden die meer uitleggen over dit onderwerp:

1. Zit er mensenhaar verwerkt in brood?

Nee, dit is bij wet verboden. ‘Menselijk haar mag niet als grondstof voor L-cysteïne gebruikt worden’ zo is vastgelegd door de Europese Commissie (Verordening (EU) Nr. 231/2012).

2. Wat is L-cysteïne (E920) en waarvoor wordt het gebruikt in de bakkerij?

L-cysteïne is een aminozuur (een bouwstof van eiwitten) en komt van nature vooral voor in vlees en zuivel, maar ook in grassen en granen. In de bakkerij helpt extra L-cysteïne tijdens de deegbereiding, door het eiwitnetwerk in het deeg tijdens het kneden af te breken, hierdoor wordt het deeg soepeler en kunnen de deegstukken gemakkelijker worden opgebold. Het eindproduct, dus het brood, verandert er niet door, maar het bereidingsproces wordt hierdoor wel geholpen. L-cysteïne wordt niet door de bakker toegevoegd, maar wordt verwerkt in het meel of de hulpgrondstof.

3. Is L-cysteïne slecht voor de gezondheid?

Het aminozuur L-cysteïne komt van nature voor in veel eiwitten in verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, zuivel, uien, broccoli en granen. Aminozuren zijn essentiële stoffen voor de opbouw van cellen in het menselijk lichaam. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat L-cysteïne slecht is voor de gezondheid.

4. Hoe weet ik of er L-cysteïne in het meel zit dat mijn bakker of supermarkt gebruikt en waar de L-cysteïne uit onttrokken is?

U kunt hiervoor de ingrediëntenlijst raadplegen of indien het brood niet geëtiketteerd is navragen bij uw bakker. Zij kunnen dit voor u opzoeken.