HomeVraag & antwoordBrood gezondheid (59)Vanaf welke leeftijd mag ik mijn kind brood geven?

Vanaf welke leeftijd mag ik mijn kind brood geven?

Kinderen kunnen al heel vroeg beginnen met brood eten, ongeveer vanaf 6 maanden. De allerkleinsten kunnen beginnen met bruinbrood, zonder pitjes of hele korrels. Besmeer het brood met wat zachte margarine of halvarine.

Beleg is in het begin nog niet echt nodig, maar kan wel. Belangrijk is dan om te kiezen voor smeerbaar beleg en het brood te snijden in kleine stukjes. Ook al heeft een kind dan nog geen tanden, zo’n stukje brood kan het toch al op. Met de kaken en de tong ‘maalt’ het kind het brood fijn. Zo leert een kind kauwen en dat is belangrijk voor de ontwikkeling van de mondmotoriek. Hoe beter de mondmotoriek zich ontwikkelt, hoe beter en sneller een kind leert praten.

Gaat het eten van stukjes wit- of bruinbrood goed, dan kan vanaf 8 maanden een papmaaltijd vervangen worden door een broodmaaltijd. Vanaf dat moment kan men ook beginnen met fijn volkorenbrood. Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan een kind dagelijks 2 broodmaaltijden gaan gebruiken. Ouders kunnen dan alle broodsoorten geven, inclusief grof volkoren- en meergranensoorten met pitjes en zaden. 

Bekijk waarom brood zo goed in het ontbijt past

Delen via