HomeVraag & antwoordBrood gezondheid (59)Is biologisch brood ook een goede leverancier van jodium?

Is biologisch brood ook een goede leverancier van jodium?

Of brood een goede leverancier is van jodium hangt af van het soort zout dat gebruikt wordt. Als men gebruik maakt van bakkerszout, dan levert biologisch brood net zoveel jodium als een reguliere broodsoort met dezelfde hoeveelheid zout.

Regelmatig kiezen biologische bakkers ervoor om (op verzoek van de klant) zeezout te gebruiken in plaats van bakkerszout. Hoewel zeezout van nature wel wat jodium bevat, is dit dusdanig weinig dat zeezout in brood niet noemenswaardig bijdraagt aan de jodiuminname. Dit geldt ook voor andere bakkerijproducten zoals crackers, koek en gebak waarin bakkerszout is vervangen door zeezout.

Consumenten die ervoor kiezen om alleen biologisch geproduceerde bakkerijproducten te eten, doen er goed aan om bij de bakker na te vragen of er in deze producten wel of geen gebruik is gemaakt van gejodeerd zout (bakkerszout). Indien dit niet het geval is kan de jodiumvoorziening in gevaar komen. Volgens het Voedingscentrum kunnen mensen die te weinig brood met gejodeerd zout per dag eten mogelijk een jodium tekort oplopen.

Misschien vind je ook interessant:
>> Is biologisch brood gezonder dan 'gewoon' brood?