MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Hoe vegan is brood?

Vegan; je ziet het overal maar wat betekent het precies om veganist te zijn? In een veganistisch dieet komen geen dierlijke producten voor: geen vlees, vis, zuivel, eieren, honing en E-nummers van dierlijke oorsprong. Maar een veganistisch dieet brengt ook het risico op een voedingsstoffentekort met zich mee. Veganisten zullen daarom goed op moeten letten dat ze voldoende eiwit, ijzer, B-vitamines (vooral vitamine B12) en calcium binnenkrijgen. Producten zoals peulvruchten, noten en sojadranken kunnen deze tekorten helpen voorkomen. 

Brood past binnen een veganistisch dieet
'Gewoon' brood bevat in de meeste gevallen geen dierlijke producten. Bruin- en volkorenbrood past daarom goed in een veganistisch dieet! Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium. In hartige en zoete broodjes kunnen wel dierlijke producten voorkomen, zoals ei en boter. E-nummers van dierlijke afkomst die in brood voor kunnen komen zijn E322, E470 t/m E472f en E481 t/m E483. Om zeker te zijn dat je brood geen dierlijke producten bevat, kan je altijd de ingrediëntenlijst controleren of het winkelpersoneel er naar vragen. 

Een belangrijkere vraag is: hoe beleg je als veganist je brood? Kaas, boter en vleeswaren zijn immers geen optie. Hummus, avocado en pindakaas kunnen gelukkig wel! Tahin - een sesampasta uit de Arabische keuken - is ook een veelgebruikt product door veganisten. Bovendien zijn er verschillende vegan kaas, margarine en vleeswaren op de markt. Voor ieder wat wils dus!