MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeVraag & antwoordBrood gezondheid (59)Bevat geroosterd brood minder calorieën dan ongeroosterd brood?

Bevat geroosterd brood minder calorieën dan ongeroosterd brood?

Dat een geroosterde boterham minder calorieën bevat dan een gewone snee brood is een fabel. De hoeveelheid calorieën per snee is namelijk gelijk: circa 83 kcal. Tijdens het roosteren verbranden er geen calorieën.

Vocht

Het enige is dat een deel van het vocht in het brood verdampt. Hierdoor is de snee brood iets lichter geworden na roosteren. Als je dan het aantal calorieën bekijkt per 100 gram brood, dan kun je zeggen dat geroosterd brood iets meer energie levert dan gewoon brood. Maar niemand eet 100 gram brood; je eet een snee. En dan maakt het dus voor de calorieën niet uit of je een geroosterde boterham eet of een gewone.

Beleg

Wat wel verschil kan maken is het beleg en de boter (halvarine/margarine/roomboter) die je erop smeert. Zeker op een warme snee brood smeer je snel meer boter, margarine of halvarine, onder andere doordat het smelt.

Ook is het zo dat een warme boterham vaak wat gemakkelijker weg hapt dan een gewone boterham. Veel mensen vinden een warme boterham lekkerder dan een koude. De knapperige structuur geeft een fijn mondgevoel, wat ervoor kan zorgen dat je gemakkelijker meer eet. 

Delen via