MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBroodsoortenWat te doen met oud broodLeuk, eendjes voeren! Maar zitten die beesten daar wel op te wachten?

Leuk, eendjes voeren! Maar zitten die beesten daar wel op te wachten?

Winterkou is voor niemand fijn, en al helemaal niet voor die sneue eenden die dag en nacht buiten moeten bivakkeren. Zeker als de grond en het water bevroren zijn, kunnen ze wel wat extra voer gebruiken toch? Hoe gezellig! Muts op, wanten aan, zak oud brood mee en op naar het park… Maar uhm, zitten die beesten eigenlijk wel te wachten op jouw oude stukken brood? Dit zijn de do’s en don’ts van het eendjes voeren.

Volgens de Vogelbescherming kan eendjes voeren gewoon, maar alleen als je het op een verantwoorde manier doet. Stiekem is het is niet echt nodig namelijk. Eenden eten ‘s winters vooral gras en waterplanten en dat kunnen ze hartstikke goed zelf vinden. Maar het kan geen kwaad om, zeker tijdens koude dagen, in het park of in de tuin een beetje bij te voeren. Mais, granen en broodkruimels zijn prima voer voor vogels en eenden. Het is alleen wel belangrijk om gevarieerd en met mate te voeren. Goh, waar hebben we dat eerder gehoord…

De don’ts:

- Grote hompen brood blijven vaak liggen. Dat kan het water vervuilen en er kunnen schimmels op groeien. En bovendien trekt het andere dieren aan, zoals ratten en muizen of meeuwen en kauwen die voor overlast zorgen in de omgeving.

- Té veel brood is niet gezond voor eendjes en vogels. Het zout dat in brood zit, behoort niet tot het natuurlijke voedingspatroon van de eenden en te veel daarvan is dus niet goed voor ze.

- Overmatig voeren kan bovendien zorgen voor te veel eenden in een klein gebied. En daar kunnen ze agressief van worden. Door de onnatuurlijke omstandigheden kunnen vrouwtjes het (seksuele) geweld vaak niet aan en daardoor slaan ze op de vlucht.

De do’s:

- Beperk dus de hoeveelheid brood. Neem geen hele broden mee om in hompen rond te strooien, maar verkruimel een paar oude sneetjes of kapjes. Zorg dat alles op gaat waar je bij staat en niets blijft liggen.

- Geef de eenden ook eens iets anders. Wat dacht je van doperwten, mais of ander graan? Vinden ze heerlijk. Je kunt zelfs ook speciaal eendenvoer kopen.

- Help de eenden door een sneeuwvrije plek te maken. Uiteindelijk hebben ze daar nog het meeste aan. Zo kunnen ze namelijk zelf bij het gras om hun natuurlijke voedsel te zoeken.

Trefwoorden