MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBroodsoortenDesembroodDuizend soorten desembrood

Duizend soorten desembrood

De allereerste broden werden op deze manier gemaakt. Het is dus de oudste werkwijze die de mensheid kent om brood te laten rijzen. Tot aan de 19e eeuw is altijd desembrood gebakken, pas vanaf die tijd is gist (als rijsmiddel) ontdekt. Desem is zuur geworden deeg. De bereidingswijze is eenvoudig. De bakker maakt een dun beslag van meel en water en laat dat rusten. Als na een paar dagen de gewenste "microflora" van bacteriën en gisten het beslag doet opborrelen en een friszure geur laat verspreiden is het desem klaar voor gebruik. Bij het deegmaken wordt iets van dit verzuurde deeg toegevoegd om het deeg te laten rijzen. De bereidingswijze is te vergelijken met ambachtelijk yoghurt maken. Desembrood is wat steviger dan gistbrood. Door de lange rijstijd heeft het brood een bijzondere, volle smaak.

Desembrood wordt op verschillende manieren bereid. Hierdoor zijn er wel duizend soorten verkrijgbaar! 

We zetten graag een aantal soorten desembrood voor je op een rijtje. 

Frans boerenvloerbrood

Frans, boerenvloerbrood, vloerdesembrood, desem, tarwebloem, tarwevolkorenmeel

Dit vloerdesembrood wordt gemaakt van tarwebloem en tarwevolkorenmeel. Het wordt gedecoreerd met tarwebloem.

Belegsuggestie:

  • boter, grove mosterd, casselerrib, warme zuurkool en druiven

Gerstebol

gerstebol, desem, brood, tarwevolkorenmeel, gerst, water, zeezout, roggebloem

Ingrediënten van dit desembrood zijn: tarwevolkorenmeel, gestoomde gerst, water en zeezout. Het is gedecoreerd met roggebloem.

Belegsuggestie:

  • mayonaise, jonge mosterdkaas en rucola

Pain forêt

pain forêt, zuurdesem, desem, tarwe, rogge, zonnebloempitten, havervlokken, gierst, lijnzaad, maïsmeel, mout, Frans

Le Pain fôret is een meergranen zuurdesem brood van 1 kilogram. Het wordt met dezelfde principes en technieken gemaakt als le Pain Grand-Mère. Het verschil is alleen dat er een ander meelmengsel wordt gebruikt, namelijk een mix van tarwe, rogge, zonnebloempitten, havervlokken, gierst, lijnzaad, maïsmeel, moutmeel en geroosterde mout. Mede door de bereidingwijze van het brood en rijzing door zuurdesem ontstaat dat authentieke Franse brood.

Pain Grand-Mère (grijs bruin)

zuurdesem, Frans, pain grand-mère, grijsbruin, brood

Le Pain Grand-Mère is een authentiek bruin zuurdesem brood van 2 kilogram zoals het jaren geleden en nu nog in Frankrijk wordt gebakken. De Fransen noemen het ook wel "landbrood" (pain de campagne) of pain gris. Het brood heeft veel karakter en is daarom eigenlijk niet te vergelijken met het gewone zuurdesem brood. Dit komt omdat er wordt gewerkt met een zeer uitgebalanceerde mengeling van tarwe en rogge met voldoende sterkte om na de rijzing door middel van zuurdesem nog voldoende volume aan het brood te kunnen geven. Er zit ook relatief veel water in het deeg (volgens de Fransen is water het verbetermiddel voor brood) zodat je een zeer slap deeg krijgt. Dit geeft weer een mooie open honingraat structuur aan het brood. De rijstijden voor dit brood zijn ongeveer 6 uur waardoor alle aroma's de kans krijgen om zich optimaal te ontwikkelen. In dit brood zitten na volledige rijzing meer dan 300 verschillende smaakaroma's. Het rijzen van het brood geschiedt in originele, met linnen bespannen, rieten mandjes (mandjes die ook op oude prenten van bakkerijen te zien zijn), waar het met de hand gevormde deeg na een bulkrijs van 2 uur nog eens 4 uur in ligt te rijzen. Daarna worden de broden op de stenen vloer van de oven gebakken gedurende ongeveer 1 uur. Doordat de rauwe deegstukken op de gloeiend hete ovenvloer worden gebakken, ontstaat direct een caramellisatie van de natuurlijke suikers. Dit geeft na het bakken een ongekend lekkere smaakvolle korst. Het brood wordt alleen van meel, water en sel de gêurande (speciaal Frans zeezout) en zonder broodverbetermiddelen gebakken. Door het vinden van de juiste balans tussen de ingrediënten, de rijstijd en het bakken op de vloer van de oven is het een niet zo vast en zuur, maar mals en lang houdbaar brood.

Volkoren busbrood

busbrood, brood, volkoren, desem

Dit desembrood wordt gemaakt van tarwevolkorenmeel en in een bus (broodblik) gebakken.

Belegsuggesties:

  • kruidenboter, plakken gebakken tomaat en Gelderse worst
  • verse roomkaas met mierikswortel, plakjes komkommer, rosbief en gefruite uitjes
  • ham, jongbelegen kaas en gebakken uien

Volkorenvloerbrood met sesamzaad

sesamzaad, volkorenvloerbrood, desembrood, volkoren, desem

Dit desembrood wordt gemaakt van tarwevolkorenmeel. Het is gedecoreerd met sesamzaad.

Delen via