Zijn bolletjes een goede vervanger voor boterhammen?
Oké, even heel eerlijk: wie vervangt regelmatig een boterham door een broodje? Pistoletjes, puntjes, bollen… Luxe broodjes zijn al lang niet meer alleen bestemd voor de feestdagen. Maar is het wel een goed idee? Om dagelijkse bammetjes in te ruilen voor luxere broodsoorten en -vormen?
Niet alleen zijn luxe broodjes stiekem specialer, gezelliger én beter te verkopen aan kinderen die opeens iets tegen boterhammen hebben, ze zijn daarnaast feestelijk te beleggen en makkelijk mee te nemen. Je snijdt ze half open, beetje margarine, plak kaas erop, blaadje sla, paar plakjes komkommer, tomaat, nog wat alfalfa… wat je wil. Zo weg te happen uit het knuistje, zonder dat al dat lekkere beleg er meteen weer uit valt.
Maar omdat het zo’n feest is om van die luxe broodjes te eten, lijkt ‘t bijna alsof je zit te zondigen ten opzichte van een doodnormale boterham. Toch? Is het wel zo gezond en verstandig om een bruine boterham zomaar vervangen voor bijvoorbeeld een bruin bolletje? Geen paniek, we kunnen je geruststellen.
De vorm van het brood doet er op zich niet zo heel veel toe. Ja, er zit natuurlijk verschil tussen een wit puntje en een volkoren boterham, maar dat heeft vooral te maken met de ingrediënten. De hoeveelheid voedingsstoffen en energie in ofwel een broodje of een boterham, hangt af van het soort meel dat gebruikt is.
Het beste kun je kiezen voor een volkorenbolletje of -boterham. Dit wordt gebakken van volkorenmeel, waarin alle onderdelen van de hele graankorrel in de natuurlijke verhouding aanwezig zijn. Het brood bevat dan de meelkern, de kiem en de zemel van de graankorrel en daarmee meer vitamines (B1, B6), mineralen (ijzer, kalium, magnesium) en voedingsvezel dan bijvoorbeeld wit- of bruinbrood.
Vergeleken met een boterham, bevat een bolletje gemiddeld iets meer energie per 100 gram. Komt omdat er in een bolletje vaak iets meer vetstoffen zitten, maar dat verschil is minimaal. Het wordt alleen even opletten als je een bolletje eet alsof het een boterham is. Dus evenveel. Want een bolletje is namelijk vaak wel wat groter (zo’n 50 gram) dan een boterham (zo’n 35 gram). Maar voor de rest? Niets mis mee dus, zo’n lekkere bruine (of liever nog volkoren) bol!