6 onderschatte broodsoorten die van het kerstontbijt echt een feestje maken

Bij een kerstontbijt hoort op z’n minst toch wel een glaasje verse jus, croissantjes, lekker beleg en goed brood, toch? Maar er bestaan véél meer broodsoorten dan je misschien denkt. We selecteerden de allerlekkerste varianten voor je, die het zéker goed doen tijdens het kerstontbijt.

1) Krentenbrood of kerststol

Ja, dit is een klassieker. Luxe witbrood gevuld met krenten en rozijnen, en met Kerst extra speciaal met amandelspijs en bestrooid met poedersuiker. Volgens historici is de vorm van de kerststol een symbool voor het kindje gewikkeld in dekens. Schattig, toch? Smaakt extra lekker met een flinke lik roomboter (mag best met Kerst), het spijs uitgesmeerd of lekkere (home made) jam. En heb je er wel eens een plak oude kaas op gelegd?

2) Briochebrood

Deze luxe broodsoort heeft een cake-achtige structuur en is wat zoeter van smaak. Aan het deeg worden extra hoeveelheden roomboter, eieren en suiker toegevoegd. Yum! Té lekker (en eens een keer wat anders) met Kerst. Heerlijk om te toasten en bijvoorbeeld te beleggen met verse zalm, gepocheerde eieren of met lichtzoete slagroom en vers fruit.

3) Mueslibrood

Mueslibrood is wat gezonder dan krentenbrood, omdat de basis volkorenmeel en tarwebloem is. Ook wel eens fijn, iets gezonds tijdens Kerst. De vulling is van verschillende soorten noten en vruchten, en de bovenkant van het brood wordt vaak gedecoreerd met geplette tarwe. Het lekkerst is dit brood met een plak (geiten-)kaas, honing of met boter en basterdsuiker.

4) Oerbrood

Dit is een grof, wildgebakken broodsoort dat rijst in speciale mandjes en wordt gebakken op de vloer van de oven. Het heeft een krokante, extra knapperige korst. Variatie is binnen deze soort te over, er bestaat namelijk oer-koren, oer-wit, oer-maïs, oer-zonne, oer-granen, oer-donker en oer-origine. Té lekker met stevig beleg: paté, verse zalm, roomkaas of met grove (home made) jam.

5) Fries suikerbrood

Oftewel: Fryske Sûkerbôle. Dit was vroeger een cadeau voor moeders die net een meisje hadden gekregen, maar nu is suikerbrood op veel plekken in Nederland gewoon te krijgen. En het is een lekkere toevoeging aan het kerstontbijt bovendien. Wat dacht je van suikerbrood belegd met flink boter, verse gemberjam of vers fruit? Na de kerst suikerbrood over? Maak er wentelteefjes van, super lekker!

6) Vlaams notenbrood

Dit goedgevulde brood wordt gemaakt van een deeg op basis van een laag percentage gist en zuurdesem met toevoeging van vers gebrande hazelnoten, walnoten, pijnboompitten, gember en rozijnen. Zo, daar zit je gauw vol van. Het meel is een combinatie van tarwe en rogge én er zijn walnoten in het meel vermalen. Lekker gezond dus ook. Dit brood is heerlijk met een plak lekkere (geiten-)kaas en vijgenjam.

Delen via

Broodsoorten
6 onderschatte broodsoorten die van het kerstontbijt echt een feestje maken