HomeBlog2019Voor iedereen die moeilijk poept …

Voor iedereen die moeilijk poept …

Keiharde keutels, dagen niet kunnen poepen of juist last hebben van flubberpoep. Denk maar niet dat je de enige bent die hier weleens mee kampt. Dit doe je om er mee af te rekenen.

Iedereen heeft toch weleens een lastige stoelgang. Bijvoorbeeld tijdens vakanties, omdat je eetpatroon en ritme is gewijzigd of omdat je je niet op je gemak voelt op een voor jou niet vertrouwde wc. In zo’n geval weet je: dat gaat wel weer over. Een ander verhaal wordt het als je thuis ook vaak moeite hebt met je stoelgang. De een poept om de dag, de ander twee keer per dag. We spreken van obstipatie als het poepen moeilijk gaat en je minder dan drie keer per week poept. Gelukkig is er genoeg wat je er aan kunt doen, op een hele simpele manier nog wel.

Vaak ontstaat een verstopping door een ongezonde voeding met te weinig vezels. Vezels stimuleren de darmen om goed te werken. Je kunt vezels zien als een soort spons, die water opneemt waardoor ontlasting zacht en soepel blijft. Voorbeelden van vezelrijke voedingsmiddelen zijn groente, fruit en volkoren producten. De oplossing is dus nabij!! Neem verder de volgende stelregels in acht:

Eet op regelmatige tijden en sla geen maaltijd over. Eten zet namelijk je darmen in werking. Ook lichaamsbeweging zet je darmen aan het werk. Ga lekker fietsend naar kantoor, doe lopend boodschappen en neem waar het maar kan de trap. Neem voor je ontbijt lekker de tijd, een goed begin is in dit geval echt het halve werk. Volkorenboterhammen, donker roggebrood, muesli en havermout zitten bomvol vezels. Doe je daarnaast nog eens gedroogde vijgen en dadels door je havermout of pindakaas op je volkoren boterham en eet je voldoende fruit en groente, dan schiet het helemaal op. 

Let ook eens op etiketten in de supermarkt. Je kent de verpakkingen wel waarop staat ‘bron van vezels’ of ‘rijk aan vezels’. Maar hoeveel vezels hebben we het dan over? Wordt er gerept over een bron van vezels, dan betekent dat dat het product minimaal 3 gram vezels per 100 gram bevat. Is het rijk aan vezels, dan zit er ten minste 6 gram vezels per 100 gram in. Per dag krijg je idealiter tussen de 30 en 40 gram vezels binnen.

Eet gezond! Goed en gevarieerd, elke dag weer. Want gezonde voeding bevat alles wat je lichaam nodig heeft. Eet je volgens de Schijf van Vijf dan krijgt je lichaam voldoende vezels, wat dan weer helpt voor je darmen!

Nog één ding: vergeet niet om veel te drinken. Tenminste 1½ - 2 liter per dag. En met drinken bedoelen we niet koffie of cola, maar water of kruidenthee. Juist bij een vezelrijk menu moet je genoeg drinken. Je zult zien wat er met je ontlasting gebeurt als je alle adviezen opvolgt. Poepen wordt peanuts, echt waar! 

Let wel op! Als je meer klachten hebt en de verstopping langer dan 2 weken aanhoudt is het verstandig om naar je huisarts te gaan.

TIP! Lees ook: Alles over voedingsvezel:
https://www.brood.net/gezondheid/voedingsstoffen/voedingsvezel