HomeBlog2019Ode aan de croissant: 'Als ik 's nachts wakker word, verheug ik me er al op'

Ode aan de croissant: 'Als ik 's nachts wakker word, verheug ik me er al op'

In het weekend is het ontbijt bij Jolanda Bakker (51) thuis een waar feestje. Tafel gedekt, verse sinaasappelsap en als hoogtepunt: heerlijke verse croissantjes.

Ik ben een echt ochtendmens, altijd al geweest. Het liefst ga ik vroeg uit de veren en neem ik uitgebreid de tijd voor een heerlijk ontbijt. Als kind maakten mijn ouders in het weekend ook altijd een feest van het ontbijt. Maar mijn allerfavorietste ontbijtjes waren toch wel tijdens onze vakanties in Frankrijk. Elke ochtend liepen we vanaf de camping omhoog naar het bakkertje, waar je warme stokbroden, pain au chocolats en croissants kon kopen. En dan aten we die buiten voor de tent, met verse plakken brie. Geweldig!

Voor mij is het ontbijt echt een ritueel, vooral in het weekend. Tafel dekken, koffie, sinaasappelsap, beleg op tafel en dan… de broodjes. Het allerbelangrijkste. Geen televisie aan of krant erbij, maar echt genieten van het ontbijt. Met als ultiem hoogtepunt: croissantjes.

Zonder croissant vind ik het eigenlijk geen zondag. Geen weekend. ’s Nachts kan ik me al verheugen op mijn tripje naar de bakker. Meestal ga ik vroeg, zodat de croissants net gebakken zijn. Goudgeel en knapperig liggen ze op me te wachten in de bakkersmand. De bakker kent me inmiddels, dus zodra ik binnenkom begint hij er vier in een zakje te laden. Onderweg naar huis moet ik me bedwingen niet alvast stiekem te beginnen (dat lukt niet altijd). 

Thuis beroep ik me op al mijn wilskracht, en leg ik de croissants op een schaal. Ik trommel de rest van het gezin uit bed, pers sinaasappelsap, laat de koffie doorlopen, dek de tafel met jam, kaas, hagelslag en roomboter en dan is het eindelijk tijd. Iedereen een croissant op bord en genieten maar. Mijn kinderen eten hem het liefst met hagelslag, maar ik ga meestal voor jam. Of soms gewoon zonder beleg. Bij de eerste hap van de knapperige, nog verse croissant wéét ik dat het weekend is. Voor mij bestaat er niks heerlijkers.

De croissant, uit welk land? Uit Frankrijk, duhh! Das dus fout, hè. Bekijk de hele ode aan de croissant hier.