MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBlog2019Eindelijk de waarheid over ontbijten

Eindelijk de waarheid over ontbijten

 

Nog even wat langer in je bed blijven liggen of geen zin hebben om ’s ochtends vroeg te eten: er zijn genoeg redenen om niet te ontbijten. Er zijn ook genoeg redenen waarom je er wel heel erg goed aan doet om het toch te doen.   

Picture this: een lekker glaasje verse jus, een knapperige, warme, geroosterde volkorenboterham, een gekookt eitje of een plakje kaas met komkommer of lekker een dik besmeerde boterham met pindakaas. Niet slecht, toch? En dan te bedenken dat heel wat Nederlanders het ontbijt overslaan, omdat ze er geen tijd voor hebben. Ontbijten is niet alleen heerlijk, het staat echt als een paal boven water dat het echt belangrijk is. Dit is waarom.

Ontbijten geeft je energie en het helpt de spijsvertering op gang. Bovendien blijkt uit onderzoek dat mensen die ontbijten meer vezels, calcium, vitamine A en C, riboflavine (vitamine B2), zink en ijzer binnenkrijgen. Zij halen dan ook makkelijker de aanbevolen hoeveelheden per dag en dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld minder kans op overgewicht en obesitas loopt.

Bruin- en volkorenbrood leveren een heel goed pakketje voedingsstoffen en voedingsvezels. Volkorenbrood is immers een koolhydraatbron met veel vezels, wat zorgt voor een verzadigd gevoel. Door je brood te besmeren met halvarine, krijg je ook goede vetten en vitamine A, D en E binnen.

Wanneer gezond eetgedrag al jong wordt aangeleerd, is het makkelijker dit gedrag ook op latere leeftijd vol te houden. Ouders spelen hierin natuurlijk een belangrijke rol. Goed voorbeeld doet volgen. Ook laten studies onder jongvolwassenen zien  dat avondmensen vaker het ontbijt overslaan, doordat ze geen honger hebben, langer willen slapen of nog laat op de avond gegeten hebben.

Ontbijttips
- Eet rustig. Snel eten wordt gelinkt aan een hoge BMI. Langzaam eten en goed kauwen is dus belangrijk.
- Ontbijt gezamenlijk. Als je ’s ochtends weinig tijd heb, dek de tafel dan alvast in de avond. 
- Eet aan tafel en niet voor de TV. (TV kijken zou eveneens zorgen voor een hoger BMI)
- Ben je een avondmens? Smeer je boterhammen alvast in de avond en neem ze mee onderweg naar school of werk.

Delen via