HomeBlog2019Dit jaar ga ik het helemaal anders doen met de brooddoos voor school

Dit jaar ga ik het helemaal anders doen met de brooddoos voor school

Blogger Femke Sterken gaf haar zoon altijd hetzelfde mee naar school. Een bruine boterham met kaas, een bruine boterham met chocopasta en een bruine boterham met pindakaas. Maar toen kreeg ze kritiek van haar 6-jarige. De brooddoos zou ‘saaaaai’ zijn. Op zoek naar meer variatie dus…

De vakantie is voorbij en dat betekent dat ik weer dagelijks een Star Wars brooddoos te vullen heb. Mijn zoon vindt dat ik wel wat beter mijn best mag doen, zei hij laatst. “David en Milo krijgen altijd allerlei verschillende broodjes mee en jij doet elke dag hetzelfde. Dat is saaaaiii.” Ik was nog in de veronderstelling dat ik me moest houden aan elke dag hetzelfde recept, omdat er tijden waren dat originaliteit op boterhammengebied totaal niet op prijs werd gesteld. Toegegeven, toen was Max twee jaar, dus ik had wel een beetje met zijn tijd mee mogen gaan.

Dit schooljaar ga ik het dus anders doen. Max is een echte broodeter en als hij thuis eet, varieer ik met allerlei verschillende soorten brood: meergranen, spelt, emmer, volkoren. De ene keer eten we boterhammen, de andere keer haal ik harde of zachte bolletjes. Het gekke is dat ik dat nooit doorgevoerd heb in de brooddoos. In mijn eigen jeugd was de brooddoos ook altijd hetzelfde, gevuld met bruin of volkorenbrood, dus kennelijk heb ik dat ongemerkt doorgevoerd. Terwijl er zoveel vreugde in zo’n broodtrommel te stoppen is. Ik ben begonnen met het kopen van een grotere trommel zodat ik ook speltbolletjes en harde volkorenbroodjes met maanzaad mee naar school kan geven (niemand wordt blij van een geplet broodje toch?).

Met Max ben ik naar de bakker gegaan en daar heeft hij me laten zien welk brood hij allemaal lekker vindt: momenteel is Van Gogh-brood zijn favoriet. Dit is meergranenbrood met zonnebloempitten op de korst. “Maar”, zei hij, “Als ik dat nu elke dag eet, dan vind ik het niet meer lekker, dus doe maar elke week ander brood.” Ik vind het nogal een avontuurlijk jochie, die zoon van mij, met al die soorten brood. Ik ben blij dat ie het graag eet, want zo komt hij wel aan z’n dagelijkse hoeveelheid vezels en B- vitamines. Om andere vezels, vitaminen en mineralen niet te vergeten krijgt Max ook een bakje fruit mee en stop ik in een apart vakje in zijn brooddoos wat snoeptomaatjes en worteltjes. Zeker weten dat die brooddoos nu niet meer saaaaai genoemd gaat worden.

Vind hier nog heel veel meer brood inspiratie voor kinderen.