MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBlog2019Brood is lekker en gezond, maar is het ook duurzaam?

Brood is lekker en gezond, maar is het ook duurzaam?

 

Mensen vinden het steeds belangrijker dat hun voedingskeuzes naast gezond en gevarieerd ook duurzaam zijn. Maar hoe duurzaam is brood eten nou eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.

Of je nou vlees, brood, groente, fruit of vis eet, de productie van elk voedingsmiddel vergt land, water, energie, (kunst)mest, diergeneesmiddelen of bijvoorbeeld pesticides. Elke voedingssector heeft impact op het milieu, alleen de mate verschilt per product. Maar hoe word die impact van voedsel nou precies gemeten?

De invloed van een bepaald voedingsmiddel op het milieu wordt gemeten aan de hand van de zogenaamde CO2-voetafdruk. Deze wordt gebaseerd op de hoeveelheid broeikasgassen die vrijkomt bij het complete productieproces van het product. Dus in het geval van brood vanaf het planten van de gewassen, tot het bakken, verpakken en transporteren van het brood. 

Wat meteen opvalt is dat brood een veel kleinere CO2-voetafdruk per kg heeft dan andere voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld vlees, kaas en melk. Als je naar onderstaande tabel kijkt zie je dat vooral dierlijke producten zeer belastend zijn voor het milieu. Brood staat in de onderste helft van de tabel, samen met groenten en fruit. Ook als je kijkt naar de uitstoot van CO2 op basis van aantal calorieën komt brood een stuk lager uit dan bijvoorbeeld vlees en zuivel, en zelfs lager dan groente en fruit.

Ook wanneer je kijkt naar de CO2-impact van de verschillende maaltijden die we dagelijks eten, dan blijkt dat het ontbijt en de lunch allebei een stuk minder belastend zijn voor het milieu dan het avondeten. Van beide maaltijden is brood vaak een van de hoofdcomponenten.

Door brood te eten maak je dus niet alleen een gezonde, maar ook een duurzame keuze. Maar zou milieu-impact van brood nog verder omlaag gebracht kunnen worden? Het antwoord is ja. Het grootste deel van de CO2-voetafdruk van brood komt voort uit de (kunst)meststoffen die worden gebruikt om de granen te laten groeien, dus door die efficiënter in te zetten zou de impact van brood op het milieu nog verder teruggebracht kunnen worden. Gelukkig gebeurt dit al steeds vaker, bijvoorbeeld door bodemonderzoek en het inzetten van drones om nauwkeuriger te bepalen waar bemesten precies nodig is.

Een andere manier om de milieu-impact van brood nog verder terug te brengen, is verspilling tegengaan. Wij zijn zo gewend geraakt aan vers brood, dat bakkers en supermarkten de hele dag door moeten zorgen dat er vers brood beschikbaar is. Dat betekent dat er bijna altijd brood overblijft. Gelukkig wordt het meeste van dit brood verwerkt tot veevoer, waardoor het alsnog een nuttige bestemming krijgt. En tegenwoordig zijn er ook steeds meer initiatieven tegen het weggooien van oud brood, zoals een broodoutlet (http://www.detweedejeugd.nl/) of een brouwerij die bier brouwt van oud brood (https://www.beerproject.be/nl/beer/babylone/)

 

Heb je thuis brood over? Bekijk dan deze handige bewaartips en recepten voor oude brood!