MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBlog2018Wat smeer jij er vandaag op?

Wat smeer jij er vandaag op?

Het leuke van wonen in een broodland als Nederland is dat je dagelijks veel keuze hebt aan ovenverse broden en broodspecialiteiten. Niet alleen is het aanbod groot, maar je kunt er ook alle kanten mee op. Een krentenbol eten we zo uit het vuistje; een boterham kun je met van alles beleggen; van hummus tot pindakaas of avocado met rosbief. The sky is the limit!

Vraag aan een willekeurig aantal mensen om je heen wat ze het liefst op brood eten en je zal versteld staan van de variatie die ze oplepelen. Van zoet tot hartig, van warm tot koud, van een simpel uni-beleg tot een bijzondere mix van allerhande lekkernijen. Nu kan je je brood natuurlijk beleggen met wat je zelf wil. Al ‘doen’ sommige broden het bijzonder goed met een bepaald beleg. Zo is een witte boterham met pindakaas bijna een volkstraditie. Of je er nu hagelslag overheen strooit of het met een lik sambal eet. Roggebrood laat zich van zijn beste kant zien met spek, helemaal als er ook een kom soep naast staat. En een Fries Suikerbrood heeft alleen maar een beetje roomboter nodig, terwijl een Overijsselse Oberländer het lekkerste is met een plak oude kaas.

Vergeet ook broden van buiten onze landsgrenzen niet, en eet ze net zoals daar. Zo heeft het meest gegeten buitenlandse broodje, de Franse croissant, slechts een likje jam nodig. Want dat is wat de Fransen er zelf óók op smeren als ze ‘m niet in hun café au lait dopen. En een Amerikaanse bagel is lekker met roomkaas en zalm, precies zoals de Amerikanen het ook eten. Liever iets uit het oosten? Een Israëlisch pitabroodje laat zich graag vullen met warm vlees – en dat kan gebakken lamsshoarma te zijn, maar gebakken kip doet het net zo goed. Turks brood doet het dan weer goed met hummus of komkommersalsa. Het leuke is dat we niet alleen de buitenlandse broden massaal hebben omarmd, maar óók dat beleg. Menig lunchtent heeft een ‘buitenlander’ op de kaart staan naast het bruine boerenbrood.

Het brood en beleg dat we eten is overigens vaak gekoppeld aan een levensfase. Kinderen hebben meestal het liefst een ‘gewone’ boterham of zacht bolletje met chocoladepasta of honing. En ook een bruine boterham met pindakaas en plakjes banaan gaat er vaak in als koek. Dat eet je als volwassene bijna niet meer. Zeg nou eerlijk: wanneer had je voor het laatst banaan op je brood? Juist. Eenmaal ouder zijn je smaakpapillen beter ontwikkeld, en ga je meestal avontuurlijker om met jouw brood en belegkeuzes. Dan stap je over op de grove boeren broden, focaccia’s of maisbroodjes. En beleg je dat ook gevarieerder met dingen als rosbief, salades of hummus.  

Hoewel we in het dagelijkse leven behoorlijk variëren, zowel in broodsoorten als beleg, zijn we soms ook behoorlijk eensgezind. Want als we terugkomen van vakantie snakken we namelijk allemaal naar hetzelfde: een bruine boterham met kaas.