MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBlog2018Waarom ik gewoon koolhydraten eet

Waarom ik gewoon koolhydraten eet

Iedereen mag het natuurlijk zelf weten, maar een dieet waarbij je één voedingsstof uitsluit zou niks zijn voor Saskia (journalist, schrijft voor tishiergeenhotel.nl). Los van het feit dat het moeilijk is om in je dagelijkse leven toe te passen, heeft je lichaam die koolhydraten ook gewoon nodig.

Ik sport vier tot vijf keer in de week. Dat kun je misschien obsessief noemen, maar als je weet dat ik ook vijf dagen in de week min of meer zittend doorbreng - als journalist zit ik een groot deel van mijn tijd op een bureaustoel - snap je dat sporten ook een doel heeft. Na een lange dag moet dat bloed weer gaan stromen. En dus loop ik hard, boks ik en doe ik aan functional training (zeg maar het nieuwe fitness). Dat sporten is vijf jaar geleden begonnen, toen ik naar een personal trainer stapte omdat al mijn broeken strak bleven zitten en ik de smoes: ‘Maar ik heb kinderen gebaard!’ niet meer kon gebruiken, omdat die kinderen al 9 en 11 waren. Ik wilde tien kilo afvallen, viel zijn studio binnen, en zei er meteen maar bij dat ik alvast was begonnen met alle koolhydraten te skippen. De personal trainer schudde zijn hoofd. Als ik met hem intensief wilde sporten waren alle voedingsstoffen nodig, ook koolhydraten. Ik hield meteen van deze man. Want voor een broodliefhebber als ik was dat precies wat ik wilde horen.

Na een jaar of wat polste ik nog eens bij mijn personal trainer. Ik was tien kilo lichter, zat lekker in mijn vel, maar had ook een heel groot project aangenomen op mijn werk waardoor sporten de aankomende tijd op een lager pitje moest worden gezet. Was dat misschien een goed moment om die koolhydraten te laten staan? Weer schudde hij zijn hoofd. En legde nogmaals uit dat je koolhydraten gewoon nodig hebt. Ook als je niet als een malle aan het sporten bent. Suikers en zetmeel zijn koolhydraten die een belangrijke energiebron voor ons lichaam vormen. Vooral je hersenen en rode bloedcellen gedijen goed bij een portie koolhydraten. Dus vermijden leek hem geen goed idee.

Eigenwijs als ik ben liet ik de koolhydraten die weken erna toch staan. Eerlijk gezegd was ik bang dat die verloren kilo’s er weer aan zouden komen. Los van de hoofdpijn, waarvan ik wist dat je die kon krijgen als je geen koolhydraten eet, voelde ik me ook heel moe. Leuk dat nieuwe project, maar mezelf door een dag slepen was allesbehalve leuk. En bovendien was ik behoorlijk chagrijnig omdat ik van mezelf ook geen brood mocht eten. Weer klopte ik bij mijn personal trainer aan, die mij eerst gekscherend een standje gaf. Ik had gewoon naar hem moeten luisteren! Hij leerde me vervolgens goed kijken naar wat ik in mijn mond stopte. Want er zijn tal van goede koolhydraten, zoals volkoren brood, peulvruchten, groente en fruit. Als ik dat zou eten, zou ik prima in balans zijn. Ik was opgelucht, want mijn bruine boterham met pindakaas en sambal -daar doe ik een moord voor! - had ik gewoon gemist.