HomeBlog2018Ode aan het broodmandje in restaurants

Ode aan het broodmandje in restaurants

Renée Lamboo (auteur van me-to-we.nl) is ernstig horeca-verslaafd. Een vrije avond wordt standaard doorgebracht in een restaurant. En tegen een broodmandje zegt ze nooit nee.

Een wijntje en een mandje brood: zo begint een avondje uit eten voor mijn man en mij altijd. Het liefst met huisgemaakte tomatentapenade en lekkere kruidenboter. Ik geef toe: soms smeer ik het bovenop elkaar. Lekker en lekker kunnen samen nooit vies worden, toch? Wanneer wij na een drukke dag met werk en kinderen eenmaal in een restaurant aankomen, zijn we uitgehongerd. Dan willen we neerploffen, de geuren uit de keuken opsnuiven en even tot rust komen. Dat menu bekijken we straks wel. En dan nemen we flink de tijd om te bedenken waar we zin in hebben.

De ergste honger stillen we tot die tijd met ons broodmandje. Lof voor de ober die onze situatie herkent en dat mandje binnen vijf minuten op tafel heeft staan! Romantiek is wat mij betreft een broodje voor de ander smeren. Dat je niet het eerste broodje in je eigen mond propt, maar ‘m geeft aan je lief. Lekker dik besmeerd met échte roomboter en daarbovenop nog een paar grote korrels zout. Heerlijker wordt het wat mij betreft niet! Ik heb wel eens een man aan de kant gezet omdat hij het broodmandje bijna eigenhandig leeg schranste. Ik vond dat zoveel over hem zeggen. Ik snap dat het lekker is, maar als je echt om iemand geeft, deel je juist datgene waar je het meest van geniet. Samen is het nog lekkerder.

Dat geldt zeker voor dat broodmandje. Het perfecte broodmandje staat niet alleen binnen no time op tafel. Het brood wordt ook lekker dik gesneden, met van die verse, knapperige korsten. Die geur alleen al maakt me blij. Onder het genot van die verse sneetjes brood hebben mijn man en ik al heel wat zaken besproken. Dromen, problemen, de toekomst. Zo besloten we bijvoorbeeld ons huis te verkopen. En dat een tweede kind toch een goed idee was. En natuurlijk besloten we voor altijd samen te blijven. Want een avondje met je lief in een restaurant, bij kaarslicht broodjes voor elkaar smeren, doet veel voor je relatie. En het voorkomt bij mij persoonlijk ook dat ik chagrijnig word van de honger, omdat die pasta met pesto of salade geitenkaas wel érg lang op zich laten wachten. Dus roept mijn man altijd maar meteen de ober. ‘Een broodmandje graag!’ En met die twee woorden heeft hij in één klap de avond gered.