Deze moeder neemt ouderwets broodtrommeltjes mee naar het pretpark

Gastblog

HomeBlog2018Deze moeder neemt ouderwets broodtrommeltjes mee naar het pretpark

Deze moeder neemt ouderwets broodtrommeltjes mee naar het pretpark

Franke (schrijver van me-to-we.nl) gaat er graag met haar kinderen op uit, of het nu naar het strand is, een speeltuin of pretpark. Maar het eten vindt ze er over het algemeen van slechte kwaliteit, en dus neemt ze altijd haar eigen boterhammen mee.

Als ik iets geweldig vind nu het weer lekker weer is, is het om er met de kinderen op uit te trekken. De dierentuin, een pretpark, het strand of een (grote, betaalde) speeltuin; we doen in de lente en zomer graag leuke dingen. Niets zo spannend als de wereld te ontdekken, samen met manlief en twee kinderen. Maar hoe ik er ook van houd om vermaakt te worden, één ding vind ik dan weer wat minder: het eten dat er wordt geserveerd. Standaard vind je er slappe patat, pannenkoeken uit de magnetron en voorverpakte slappe witte broodjes met weinig smaak.

Natuurlijk kopen we wel iets lekkers. Maar om mijn kinderen halverwege de dag al een vette hap voor te schotelen, dat doe ik liever niet. Het is vaak niet zo lekker en ook niet goedkoop. Maar wat mijn voornaamste reden is: als ik mijn kinderen bij de lunch een patatje serveer, krijg ik er de rest van de dag niets voedzaams meer in. Dan zitten ze de rest van de dag in de ‘snoepmodus’ en blijven ze vragen om softijs, chocoladerepen en muffins.

Daarom neem ik altijd mijn eigen boterhammen mee. Volkoren boterhammen, belegd met hartig en zoet. Ook neem ik fruit mee en een zakje paprika of iets anders te knabbelen. Even iets fris en hartigs, dat vind ik lekker. Ook vind ik het een fijn idee dat mijn kinderen in ieder geval iets gezonds binnen hebben gekregen. En eigen brood en beleg lusten de kinderen altijd. Dan krijgen we ook geen vragen als: "mama, wat is dit?". In alle (pret)parken zijn lunchbankjes te vinden, en dan trek ik alles uit mijn tas. Eten we lekkere boterhammen en drinken we een flesje water. De kinderen genieten er ook van. Ik heb nog nooit meegemaakt dat ze zichzelf zielig vinden omdat ze een boterham krijgen in plaats van patat. Sterker nog, volgens mij vinden ze het ritueel van mama die haar tas vol lekkers open trekt hartstikke gezellig en kneuterig.

Manlief heeft er soms wat meer moeite mee. Die zou het liefst om een uurtje of elf al een lekker frikadelletje scoren, want we zijn toch leuke dingen aan het doen en daar hoort toch veel, vet en lekker bij? Maar hij weet ook dat er dan de rest van de dag geen land meer te bezeilen is met de kinderen, dus eet ook hij braaf zijn boterhammen op. Nemen we een krentenbol als toetje, en we kunnen er weer tegenaan. Natuurlijk eten we dan in de middag een ijsje of iets anders zoets. Het is echt niet zo dat mijn kinderen niet mogen snoepen of ik een militante anti-suiker-moeder ben. Maar die eigen boterhammen mee, ik vind het oprecht veel lekkerder. En dan weet ik ook dat we de dag gezonder begonnen zijn. Dat geeft me toch een rustig en goed gevoel. 

 

Delen via