HomeBlog2015Pasen: tijd voor brood - Robèrt van Beckhoven

Pasen: tijd voor brood - Robèrt van Beckhoven

Heel Holland Bakt jurylid en Meester Boulanger én Meester Patissier Robèrt van Beckhoven geeft in onze eerste gast-broodblog zijn geheim voor een heerlijk Pasen prijs. 

Ik zeg wel eens gekscherend dat ik op de meelzolder geboren ben. Met een opa en vader als bakker krijg je de passie voor brood met de paplepel mee. En die passie wil ik het liefst met zo veel mogelijk mensen delen. Pasen is daar natuurlijk een mooi moment voor, omdat brood dan een hoofdrol speelt op die kleurrijke tafels met ontbijt en brunch. Ook met Pasen gebruik ik de kennis en tradities uit mijn Brabantse bakkersfamilie. Wat ik zelf vooral toevoeg, is tijd.

Het mooie van brood is dat het leeft. Brood is een natuurproduct dat van het wuivende graan tot in de handen van de bakker beweegt. Alles wat een bakker doet, komt nauw. Het mengen, kneden, rijzen, rusten, vormen en bakken: zelfs een graad verschil kun je terugzien in je brood. En vooral tijd speelt een rol. Goed brood heeft tijd nodig. In mijn bakkerij zijn we 24 uur met een brood bezig. Overdag mengen en kneden we het deeg, zodat het ’s nachts, als wij rusten, ook kan rusten. Stressvrij brood, noem ik dat. Door brood tijd te geven, wint het zo veel aan smaak en structuur. Daar leer ik nog elke dag meer over. Ik mag dan wel de mooie titel Meester Boulanger op zak hebben, toch ben ik nooit uitgeleerd. En wat ik leer, deel ik graag.

Zelfs van enthousiaste thuisbakkers kan ik wat leren. Denk maar aan die bevlogen talenten van Heel Holland Bakt. Binnenkort gaan we het derde seizoen opnemen en dan heb ik meteen weer warme herinneringen aan eerdere afleveringen. Hoe de cameramensen en die van het licht en geluid zich op al dat lekkere brood stortten als de dag voorbij was, bijvoorbeeld. Dát is wat brood kan doen! En zeker met Pasen. Al die mooie paasbroden, paasstollen, paashaantjes, broodnestjes… Ik wil eigenlijk iedereen aanraden om met Pasen eens zelf een brood te maken. Lekker met je handen in het deeg aan het aanrecht te staan. Je even een bakker te voelen. Geloof me, je gaat dan echt een beetje van brood houden.  

En neem er dan vooral de tijd voor. De tijd om het te maken, maar ook alle tijd om er met vrienden en familie aan tafel van te genieten. Want tijd is het belangrijkste ingrediënt van brood én van geluk!
 

Robèrt van Beckhoven

 

Trefwoorden