MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBlog2015Slank met brood?

Slank met brood?

Op internet las ik dat de meeste goede voornemens al voor maart sneuvelen. Of het nu om stoppen met roken gaat, om meer sporten of om afvallen. Best te begrijpen, omdat een goed voornemen elke dag volhouden lastig is. Toch is het soms makkelijker dan je denkt. Je hoeft jezelf echt niet alles te ontzeggen. Neem afvallen: dat betekent niet dat je lekker vers brood links moet laten liggen. Sterker nog, brood kan je helpen om kilo’s kwijt te raken.  

Het voordeel van brood is namelijk dat er eigenlijk weinig calorieën in zitten en juist veel vezels. Die vezels stillen langere tijd je trek, waardoor je minder de neiging krijgt om te snoepen en snacken. Die verleiding kennen we allemaal. Vezels zitten vooral in volkorenbrood. Dat volkorenbrood hoeft trouwens niet van tarwe te zijn: volkorenspelt, roggebrood of volkoren mueslibollen zijn net zo gezond. Niet gek dus, dat in het boekje Alles over Afvallen van het Voedingscentrum die volkorenboterham veel voorkomt in de dagmenu’s. In brood zitten ook nog eens veel vitamines en mineralen. Daar raak je natuurlijk geen kilo’s mee kwijt, maar je lijf is er wel blij mee!

Vreemd genoeg heeft brood toch bij sommige mensen de naam van dikmaker. Veel dieetboeken, wonderdokters en afvalgoeroes doen brood ook in de ban. Vaak is het resultaat dan een nogal eenzijdig eetregime, waarbij je moet oppassen dat je niet te weinig vezels en andere goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Waar je bij brood wel op moet letten, is je beleg. Want niet brood, maar beleg is meestal de boosdoener. Slank smeren en beleggen dus. Met halvarine in plaats van margarine bijvoorbeeld. Magere kipfilet in plaats van boterhamworst en appelstroop in plaats van pindakaas. Die verse volkorenboterham met een lik halvajam helpt je vast om je goede voornemen ook na maart vast te houden.


Groetjes,

Tally