MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBlog2015De fabels over koolhydraten

De fabels over koolhydraten

Koolhydraten komen maar niet van hun slechte naam af. Ze zouden je dik maken en ongezond zijn. De feiten liggen toch wat anders. Daarom is het ook niet nodig om brood, een belangrijke bron van koolhydraten, in de ban te doen. Sterker nog, er zijn goede redenen om de energie die je nodig hebt, juist uit koolhydraten te halen.

We hebben allemaal elke dag energie nodig om ons lijf aan het werk te zetten. Die energie halen we uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Voedingskundigen raden aan om vooral koolhydraten die energieleverancier te laten zijn, omdat ons lichaam die het makkelijkst omzet tot glucose, dé brandstof voor onze (hersen)cellen.

Als je koolhydraten laat staan, zal je energie uit eiwitten en vetten moeten komen. En dat heeft nadelen. Eiwitten dienen vooral als bouwstoffen en zijn voor het lichaam moeilijker om te zetten tot brandstof. Bij dat proces ontstaat ook ammoniak, dat in grote hoeveelheden je lever en nieren belast. Vetten zijn noodbrandstoffen. Die worden pas aangesproken als je glucosevoorraad op is. Als je langdurig koolhydraten links laat liggen, zet je lijf die vetten niet om naar glucose, maar naar ketonen: een ‘tweederangs glucose’ dat je lichaam belast en waarvan een teveel zelfs tot bloedverzuring kan leiden. Kortom: koolhydraten zijn de beste brandstof.

Het is slim om die koolhydraten te halen uit zetmeelrijke producten en het suikergehalte laag te houden. Dit doe je door te kiezen voor producten gemaakt van de hele graankorrel. In die volkorenproducten zitten nog alle natuurlijke vezels en voedingsstoffen. Volkorenbrood is daarom een prima bron van koolhydraten. Zijn koolhydraten dan dikmakers? Van zowel eiwitten, vetten en koolhydraten kun je aankomen als je er meer van eet dan je verbruikt. De basis van brood is meel, water, gist en zout. Het meeste brood bevat maar 2 gram suiker per 100 gram, dat van nature in het meel van het graan zit.

Als je toch moeite hebt om op gewicht te blijven, laat dan eens je voeding doorrekenen. De ervaring leert de dikmakers juist zitten in dingen waar je niet zo snel aan denkt. Niet het brood, maar het beleg bijvoorbeeld. Je hoeft dus geen afscheid te nemen van je favoriete bakker!


Groetjes,

Tally