MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBlog2015Superspelt?

Superspelt?

Alles waar ‘spelt’ voor staat, lijkt over de toonbank te vliegen. Speltbrood, speltkoeken, speltcrackers, speltbeschuit en zelfs speltgebak. Spelt is hip. Vooral omdat het gezonder zou zijn dan tarwe. Maar is dat ook echt zo? Is spelt een soort superfood dat beter is dan andere graansoorten?

Spelt mag in de mode zijn, maar het is ouder dan de weg naar Rome. Sterker nog, het is een voorloper van het tarweras waar brood meestal van gemaakt wordt. Tarwe en spelt zijn zusjes, eigenlijk. En ze lijken veel op elkaar. Vooral als het gaat om voedingswaarde.

Als je naar die voedingswaarde kijkt, zie je dat tarwe en spelt echt familie zijn. Vezels, vitamines, mineralen: je vindt ze in tarwebrood én in speltbrood. Of speltbrood lichter verteerbaar is? Daar zijn eigenlijk geen wetenschappelijke bewijzen voor. En anders dan veel mensen denken, zitten er gluten in spelt. Net als in tarwe. Gluten maken een brood lekker luchtig. Ze zorgen voor een soort raamwerk in het brood, dat de luchtbelletjes die tijdens het rijzen van het deeg ontstaan, vasthoudt. Daarom is glutenvrij brood zo compact. Is er dan helemaal geen verschil tussen spelt en tarwe? Jawel: het grootste verschil tussen de granenzusjes is de smaak. Brood met spelt als basis is wat pittiger en iets nootachtiger.

Kortom, spelt is niet gezonder dan tarwe. Wel kun je het lekkerder vinden! De meest gezonde keus blijft volkorenbrood: brood dat gemaakt is van de hele graankorrel. Van welke graansoort dan ook: tarwe, spelt, gerst, haver of rogge. Kies je voor spelt én kies je voor gezond, koop dan de volkorenvariant. Of brood van 100% speltgraan is gemaakt, kun je controleren door op het etiket bij de ingrediënten te kijken. Daar zou als enige graansoort spelt moeten staan. Vraag het anders aan je bakker!

De allergezondste keuze is trouwens de volkoren-meergranenvariant van elke graansoort. Door de extra pitten en zaden in dat brood zitten daar nog meer vezels, vitamines en mineralen in. ‘Ik wil graag een volkoren-meergranen-speltbrood’: het is natuurlijk wel een flinke mond vol. Maar daarna ook een mond vol gezondheid!

Groetjes,

Tally    

Trefwoorden