Campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten

Knäckebröd met gravad lax, homemade mosterd-mayonaise en rode kool

4 personen

Bereiding

Marineer een dag van tevoren de rauwe zalm volgens het recept en maak de mosterd-mayonaise. Snijd de gemarineerde zalm in zeer dunne plakken van het vel af. Beleg het broodje met de gesneden plakken zalm en maak de salade van rode kool aan met een scheutje olijfolie en een vleugje citroensap. Serveer met de mosterdmayonaise.                       

Gravad lax marineren 

Bereiding (24u van tevoren)
Hak de dille fijn en strooi op een bakplaat of in een ovenschaal. Voeg de suiker en de zeezout toe. Verdeel de zalm in twee mooie gelijke delen en smeer de zijde zonder vel in met de mosterd en de gekneusde peper. Leg deze kant in het mengsel van de dille en het zeezout-suikermengsel. Druk stevig aan op de vel zijde, dek de vis af met plasticfolie en leg de vis onder druk weg in de koeling (plaats borden of een kleinere bak op de vis, zo kunnen smaken en ingrediënten goed intrekken en blijven ze op hun plaats). Marineer de zalm voor minimaal 12 uur om alle smaken goed in te laten trekken. Maak nu de mayonaise.

Mosterd-mayonaise

Bereiding
Roer de eidooiers, de mosterd, de wijnazijn en de suiker in een kom door elkaar totdat de zout en suiker zijn opgelost. Voeg nu druppelsgewijs, al roerend met een garde, de lauwwarme zonnebloemolie toe. Let op: als de temperatuur niet goed is, of de olie wordt te snel toegevoegd, dan gaat de emulsie schiften. 

Wanneer je op ¼ bent van de olie en de massa op een mayonaise begint te lijken, dan kun je de olie sneller toevoegen. Voeg eventueel heet water toe als de massa te dik wordt of dreigt te schiften. Als de olie is toegevoegd, breng dan de mayonaise op smaak met dille en witte wijn totdat er een mooie gladde emulsie ontstaat. 
 

TrefwoordenKnäckebröd Vis