Campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten

6 x nieuwjaarsontbijt om het nieuwe jaar he-le-maal goed te beginnen

Of je nu moet herstellen van een iets te gezellig feestje (pff!), meteen je goede voornemens in gang wil zetten (let’s go!), of de feestelijkheden nog even wil voortzetten (yay!)… Het nieuwe jaar begint sowieso met een goed ontbijt.

1) Het ultra-gezonde ontbijt

Was je van plan om in het nieuwe jaar een poging te doen tot gezonder eten? Begin dan gewoon meteen goed op dag één. Zorg dat je volkorenbrood in huis hebt en sla licht beleg in, of: maak het zelf. De lekkerste tappenade, hummus of pindakaas kun je met het grootste gemak zelf fabriceren.

Home made pindakaas

Maak zelf lekker je pindakaas! Niet alleen leuk om te doen, maar ook een stuk gezonder dan pindakaas uit een potje. Met een keukenmachine of een staafmixer pureer je gemakkelijk je eigen notenpasta. Je kunt zelf kiezen of je er zout of eventueel honing aan toevoegt.

Hüttenkäse met rauwkost of fruit

Lichte zuivelproducten staan in de Schijf van Vijf: 20+ of 30+ kaas, zachte geitenkaas, zuivelspread, mozzarella of hüttenkäse. Keuze te over, toch? Superlekker op een (geroosterde) boterham én nog leuker als je het versiert met rauwkost, kiemen, sla of zelfs met fruit.

2) Het anti-katerontbijt

Pff. Zucht. Steun. Hartstikke gezellig hoor, zo’n oud en nieuw-feestje, maar je hebt voorlopig wel weer even genoeg gehad… En dan te bedenken dat het jaar nog moet beginnen! Niets is nu meer welkom dan een klassiek katerontbijt om je deze eerste dag van het jaar door te slepen.

Uitsmijter

Jaaa, eieren met ham en kaas. Daar knapt een mens van op. Lekker op volkorenmeergranenbrood voor de vezels, en met een beetje tomaat, bieslook en sla voor de liefhebber. Zó klaar met ingrediënten die je misschien al wel in huis hebt. Binnen no time ben jij weer ’t mannetje.

Classic tosti

Nog zo’n klassieker die je een instant oppepper geeft. Lekker met witbrood, maar je kunt ook kiezen voor bruin- of volkorenbrood uiteraard. Tip: beleg de avond van tevoren alvast wat tosti’s, verpak ze in folie en leg klaar in de koelkast. De volgende ochtend hoef je alleen maar naar de koelkast te lopen en ze tussen het tostiapparaat te leggen. Oh, en vergeet de ketchup niet!

3) Het party-ontbijt

Zin om het festijn nog even voort te zetten? Gewoon doen. Nieuwjaarsdag is niet voor niets een feestdag. Met een uitgebreide nieuwjaarsbrunch start je het nieuwe jaar zoals het hoort: met een feestje. Pak lekker uit met sapjes, speciaal brood en bijzonder beleg.

Brioche met zure room en bosvruchten

Briochebrood is extra heerlijk als je het roostert. Té lekker om Eggs Benedict op te maken, maar minstens zo feestelijk met room, fruit en wat muntblaadjes.

Brie met chocolade en aardbeien

Rooster een luxe (meergranen-)broodje in de grillpan en beleg met dikke plakken brie. Sowieso is dat al heerlijk en feestelijk, maar je maakt het nóg lekkerder door er wat honing overheen te schenken óf het te versieren met aardbeitjes en hagelslag. Gegarandeerd een goed begin van het nieuwe jaar!

TrefwoordenOntbijt