MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Brood komt terug in de gratie

Imago verschuift van dikmaker naar voedzaam en natuurlijk

HomeNieuwsBrood komt terug in de gratie

Brood komt terug in de gratie

Brood wint weer aan populariteit. Dat blijkt uit het imago-onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum met behulp van Blauw Research en GfK. Het aantal mensen dat vindt dat brood goed past in een modern en gezond voedingspatroon steeg in twee jaar tijd met 3,3% naar 83,6% anno 2020. Alleen bij vrouwen onder 39 jaar is er nog werk aan de winkel; vanwege de (broodnodige) koolhydraten leeft bij een deel van hen nog een minder positieve perceptie.

Broodje gezond
Brood wordt weer meer en meer gegeten. Naast toegenomen waardering voor smaak en veelzijdigheid speelt gezondheid een rol bij de keuze voor brood. Rond de 80% van de Nederlanders is het eens met de stelling dat brood gezond is. Gezondheid speelt bovendien een steeds belangrijker rol bij het kopen van brood (2018 –53,7% | 2019 –55,9% | 2020 –58,2%).

Volkoren favoriet
Was 10 jaar geleden ‘de bruine boterham’ (tarwebrood) nog de meest gegeten boterham, in de loop der jaren is de populariteit van volkorenbrood enorm toegenomen: volkoren is nu de meest gegeten broodsoort en de consumptie daarvan stijgt. Het aantal huishoudens dat volkoren koopt steeg van 42% in 2018 tot 47% dit jaar. Ook de kennis over volkoren (brood gemaakt van een hele graankorrel) nam de afgelopen jaren toe van 71% tot 75% in 2020.

Brood; een goed verhaal
(onterechte) Overtuigingen over brood, als ‘brood is een dikmaker’, ‘brood bevat veel koolhydraten, zout en/of E-nummers’ verliezen aan populariteit en moeten plaatsmaken voor erkenning. Brood is lekker, gezond, vers, veelzijdig én makkelijk. Al deze eigenschappen zorgen voor een groeiende fanbase, want het zijn dé redenen voor mensen om weer meer brood te gaan eten (50,1 kilo per persoon in 2017 versus 50,6 kilo per persoon in 2019).

Aan de bak
Toch kunnen de Nederlandse broodbakkers nog niet achterover leunen. Er valt nog veel te winnen want veel mensen weten niet dat brood een heel duurzaam product is. Brood heeft een plantaardige basis, weinig toevoegingen, wordt lokaal geproduceerd en heeft daarmee een kleine ecologische footprint. Ook bij vrouwen onder de 39 jaar valt nog wat te winnen. Een deel van hen is er nu nog van overtuigd dat brood niet altijd even gezond is. Terwijl een gezonde volkorenboterham tegenwoordig niet meer is weg te denken uit een gezonde levensstijl*.


*Voedingcentrum: Volkorenbrood en bruinbrood zijn voedzame graanproducten en zijn een belangrijk onderdeel van de Schijf van vijf. Brood is een bron van koolhydraten en jodium. Volkoren- en bruinbrood verminderen het risico op bepaalde ziekten. Vooral volkorenbrood bevat veel voedingsvezels, vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor het lichaam.

Delen via