Campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten

Nieuws

Hieronder vindt u het laatste nieuws over brood. Heeft u zelf nieuws, laat het ons weten!

 • Onderzoek: ‘Volkoren brood en pasta zijn niet alleen gezond, je leeft er ook langer door’

  - Dat klinkt te mooi om waar te zijn, toch? Uit recent onderzoek blijkt dat het eten van meer plantaardige eiwitten gelinkt is aan een verlaagde kans op ziekte. Bij plantaardige eiwitten denk je misschien niet meteen aan brood, maar een groot deel van je dagelijkse portie eiwitten komt uit brood!

 • Verschillen in tarwebloem – vroeger en nu

  - Tarwe is al meer dan 10.000 jaar één van de meest geteelde gewassen in Europa en brood maakt al eeuwenlang een belangrijk deel uit van onze voeding. Maar foodbloggers en dieetgoeroes uiten regelmatig hun bezorgdheid over mogelijke negatieve effecten van tarwe en brood op de gezondheid. Ook zou de voedingswaarde van tarwe verminderd zijn door intensief en langdurig veredelen en verbouwen. Britse2 en Vlaamse2 onderzoekers zochten dit uit en hebben recent hun resultaten gepubliceerd.

 • Banketbakker bij RTL4-programma ‘Later als ik groot ben…’

  - In de nieuwste online uitzending van ‘Later als ik Groot ben…’ gaat de 11-jarige Dean samen met presentator Jochem van Gelder op snuffelstage bij de ambachtelijke bakker.

 • Nieuw Warenwetbesluit Meel en Brood geeft consument transparantie

  - Mag ik een halfje wit-tarwe en een maisbrood? Op brood staat binnenkort veel exacter dan nu omschreven welke soort het precies is. Bij de bakker een brood bestellen wordt vanaf komende zomer iets meer uitzoekwerk, maar duidelijker voor de consument. Ook in de supermarkt veranderen de etiketten. Vanaf 1 juli 2020 treden nieuwe regels in werking om de consument meer duidelijkheid te geven over wat nu precies wat is. Straks kun je precies zien of het brood wit, bruin of volkoren is en welke graansoort er is gebruikt.

 • We eten te weinig volkoren; zo krijg je wél genoeg binnen

  - Volkoren is gezond. Toch krijgen we er massaal te weinig van binnen. Twee hoogleraren voeding leggen uit waarom het belangrijk is om volkoren producten te eten en hoe je ervoor zorgt dat je voldoende volkoren vezels binnenkrijgt.

 • Onderzoeker Peter Weegels: ''Eigenlijk kun je brood een superfood noemen.''

  - Brood is belangrijk voor de inname van goede voedingsstoffen als vezel, eiwit, vitamine en mineralen. En het zal ook in de toekomst een belangrijke plaats innemen in een gezond voedingspatroon. Dat blijkt uit een pas gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek.

 • Steeds meer brood wordt buitenshuis gegeten

  - De totale broodconsumptie in Nederland is in 2018 met minder dan 1% gedaald. Dit is significant anders dan de afgelopen jaren waarin een jaarlijkse daling van circa 3% te zien was. Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) is verheugd met deze positieve trend en komt met een verklaring.

 • Deelnemers glutenonderzoek gezocht

  - Gevoelig voor gluten in brood? Voor een onderzoek naar de effecten van brood op lichamelijke klachten, zoekt de afdeling maag-, darm-, en leverziekten van het Maastricht Universitair Medisch Centrum, mensen met glutengevoeligheid, zónder coeliakie.

 • Nederlanders zien brood als cultureel erfgoed

  - 74 procent van de Nederlanders ziet brood als cultureel erfgoed. Brood is onmisbaar in ons leven volgens 76 procent en 83 procent geeft aan brood te zien als een belangrijk onderdeel van een gebalanceerd dieet. Dit blijkt uit recent onderzoek van onderzoeksbureau Blauw Research naar de perceptie van brood in opdracht van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC).

 • Of je dik wordt van koolhydraten?

  - Luister voor het antwoord naar emeritus professor Frans Kok, in gesprek met een aantal enthousiaste foodbloggers over hoe het precies zit met koolhydraten.