MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Durf te vragen: wat is beter, crackers of brood?

Het lijkt een slimme move als we op de gezonde tour gaan: onze dagelijkse boterham vervangen door iets lichters. We skippen het brood, verruilen het voor crackers of iets als rijstwafels. Lekker dik belegd, dat dan weer wel. Maar hoe gezond is dit eigenlijk?

Sure, het kan best even lekker zijn, een tijdje iets minder zwaar eten. Ontbijten met yoghurt en granola, lunchen met crackers met hüttenkäse en als diner een frisse salade. Alleen… kom je met dit eetpatroon helaas niet zo gemakkelijk aan voldoende vezels.

En oh, wat heb je die nodig om je lekker in je vel te voelen. Vezels zijn essentieel om je darmen op gang te houden. En dat is belangrijk, want een goede darmwerking levert je energie op, zorgt ervoor dat je sneller verzadigd bent en dat je voedingsstoffen beter opneemt.

Volgens het Voedingscentrum is het daarom niet per se slim om brood in te ruilen voor crackers. Op zich is een cracker heus een prima keuze, zeker als je kiest voor een volkorencracker met lekker licht beleg als gezond tussendoortje. Maar als je je hele broodmaaltijd invult met alleen crackers, kom je niet aan alle voedingsstoffen die je nodig hebt.

Brood, en dan met name volkorenbrood, levert namelijk zoveel vezels, jodium en B-vitamines dat je dat met andere voedingsstoffen lastig kunt bijbenen. En dit zijn voedingsstoffen die je écht nodig hebt en niet zo makkelijk ergens anders vandaan haalt. Zelfs niet uit crackers dus. Wie brood wil skippen uit z’n eetpatroon, moet heel wat ondernemen om die benodigde voedingsstoffen weer in balans te krijgen.

Vooral die vezels zijn dus een probleem, en bovendien bevat de Nederlandse voeding van nature weinig jodium. Heel bewust wordt dit daarom toegevoegd aan bakkerszout, waarmee de meeste bakkers hun brood bakken. En dit zout wordt niet gebruikt om crackers mee te maken. Bovendien kan volkorenbrood het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten verminderen.

Kortom: kwel jezelf niet met onvoldoende vulling en honger om 15:00u door alleen maar crackers te eten. Smeer gewoon een paar lekkere boterhammen voor de lunch. En áls je dan je broodmaaltijden lichter wil maken, kun je beter kijken naar het beleg dat je er op smeert. Van die smeersalades met veel mayo, vleeswaren, vette kaas of chocoladebeleg zijn niet de beste opties. Lichter (en daarom misschien zelfs lekkerder) is 30+ kaas, verse vis, zachte geitenkaas, zelfgemaakte hummus of tappenade. Of ga lekker los met rauwkost of fruit. Zo krijg je wél voldoende voedingsstoffen binnen, maar maak je je broodmaaltijd niet te zwaar.

Delen via

Gezondheid
Durf te vragen: wat is beter, crackers of brood?