MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

5 geheimen van 90-jarigen die fitter zijn dan jij

Eén op de vier mensen in Nederland wordt ouder dan 90 jaar. En veel van hen wonen gewoon zelfstandig en redden het prima met behulp van hun omgeving. Hoe doen ze dat toch? Die besjes van (minstens) 90 jaar oud, mét iPad, Facebook en helemaal up to date, terwijl wij onszelf soms maar met grote moeite van de bank af kunnen slepen. We zetten wat geheimen op een rijtje.

1) Bewegen!

In Nieuwsuur (2017) schitterde Anneke Groot-Bosse, inmiddels al boven de 90 jaar. Haar geheim? Bewegen, nieuwsgierig blijven en jezelf niet isoleren. Ze wandelt elke (!) ochtend tien kilometer, verder fietst ze regelmatig én gaat een paar keer per week naar het zwembad voor: wat achterwaartse salto’s. Geen grap. Nu hoef je dát natuurlijk niet te evenaren (zelfs nu niet), maar voldoende natuurlijke beweging doet inderdaad veel goeds. Ook volgens het Voedingscentrum is bewegen, naast goede voeding, essentieel om gezond oud te worden.

2) De hersenen smeren

Er lopen verschillende studies naar de relatie tussen voeding en cognitieve achteruitgang, aldus het Voedingscentrum. Er is steeds meer bewijs dat de conditie van de bloedvaten hierbij een rol speelt en daarom wordt er gekeken naar de mogelijke functie van omega-3 vetzuren. Dit vind je in noten, zaden en vis.

3) Vezels, vezels, vezels…

Gezonde darmen zijn essentieel voor een gezond, fit lijf. Problemen met de stoelgang, obstipatie en constipatie, zijn niet fijn. Onoplosbare vezel, dat zit bijvoorbeeld in (volkoren)brood, in combinatie met veel water doet wonderen. En naast het goed functioneren van je darmen, geven vezels je een voldaan gevoel en dat zorgt dat je niet over-eet én het zorgt ervoor dat suikers minder snel in de bloedbaan terecht komen. In Sardinië bijvoorbeeld - een van de Blue Zones (plekken op de wereld waar mensen bovengemiddeld oud worden) - zweren ze bij hun zuurdesembrood, dat door de melkzuurbacteriën het suikergehalte in het bloed zou verlagen.

4) Neem jezelf niet te serieus

In die Blue Zones op de wereld zijn er, naast het gezonde eetpatroon, een aantal andere bijzondere leefgewoontes. Mensen leven er vooral zonder enige vorm van stress. Geen gehaast, geen gedoe, geen gezeur. Gewoon, rustig aan. Ze lachen, maken het gezellig, drinken dagelijks een glaasje wijn en werken zich niet kapot in een 9-tot-5-cultuur. Bovendien delen ze hun geluk met familie en vrienden, hebben ze een doel in hun leven en zijn niet bang om spiritueel te zijn. Door nieuwsgierig te blijven en jezelf en het leven niet te serieus te nemen, blijf je veerkrachtig en dat houdt je geest jong.

5) Rauwe eieren, koeienvoet en vrijgezel blijven…

De Italiaanse Emma Morano overleed in 2017 op 117-jarige leeftijd en was daarmee de oudste mens ter wereld. Haar geheim? Twee rauwe eieren per dag én alleen leven. Ze scheidde in de jaren '30 van haar echtgenoot en is daarna nooit meer hertrouwd. Haar Jamaicaanse opvolgster Violet Mosse-Brown stierf een half jaar later, ook op 117-jarige leeftijd. Zij at graag vis, schapenvlees, koeienvoet, zoete aardappelen, mango's en sinaasappels. Oké. Momenteel is de oudste mens op aarde volgens Guinness World Records de Japanse Chiyo Miyako (117) die goed gedijdt op het typisch Japanse dieet dat eigenlijk punt 1 t/m 4 helemaal omarmt.

Trefwoorden

Delen via

Gezondheid
5 geheimen van 90-jarigen die fitter zijn dan jij