HomeVraag & antwoordBrood gezondheid (59)Wat is gezonder spelt of tarwe?

Wat is gezonder spelt of tarwe?

Spelt wordt ook wel oerspelt genoemd (Triticum Spelta). Het is een gecultiveerde voorloper en dus familie van de huidige broodtarwe (Triticum Aestivum). De meeste huidige speltrassen die gebruikt worden voor speltbrood zijn een kruising tussen deze Triticum Spelta en Triticum Aestivum. Spelt is dus zeer nauw verwant aan tarwe en de eiwitten van deze twee graanrassen lijken daarom erg op elkaar.

Wat je ook doet, volkoren is altijd goed
Net zoals (volkoren)tarwebrood is (volkoren)speltbrood gezond. Want wanneer de hele graankorrel wordt gebruikt, bevat brood veel goede voedingsstoffen. Niet alleen voedingsvezels, B-vitamines en mineralen maar ook zogenaamde bioactieve stoffen die samen met de eerder genoemde stoffen werken aan talloze gezonde effecten in het lichaam. Deze stoffen zitten in de buitenste laag van de graankorrel, daarom is brood bereid met volkorenmeel altijd een goede keuze. Dit geldt in dezelfde mate voor spelt als voor tarwe.

Speltbrood glutenvrij?
Er wordt ook wel beweerd dat spelt geschikt is voor mensen met coeliakie, maar dit is onjuist want spelt bevat, evenals tarwe, gluten. Tevens ontbreekt het wetenschappelijk bewijs voor het ‘lichter verteerbaar’ zijn van spelt ten opzichte van tarwe – iets wat de laatste tijd ook veel terug komt in de media.

Conclusie
Je kunt dus zeggen dat speltbrood gemaakt van volkorenspeltmeel een gezonde keuze is. De meerwaarde van volkoren speltbrood in vergelijking met volkoren tarwebrood is echter vanuit wetenschappelijk oogpunt niet te onderbouwen. Dat neemt niet weg dat spelt een andere smaak heeft dan tarwe en vanuit dat oogpunt een bewuste keuze kan zijn.

Misschien vind je ook interessant:
>> Is speltbrood koolhydraatarm?

 

Delen via