HomeVraag & antwoordBrood gezondheid (59)Waarom zou ik met brood ontbijten?

Waarom zou ik met brood ontbijten?

Bekijk in 1 minuut waarom brood zo goed in het ontbijt past: 

Allereerst ontbijt je natuurlijk met brood omdat het lekker is. Maar het is ook gezond! Als je ontbijt met brood dan krijg je naast energie uit koolhydraten ook veel andere belangrijke voedingsstoffen binnen die je helpen om de dag goed te starten.

Welke broodsoort en waarom?

Kies bij voorkeur voor volkorenbrood of bruinbrood. Daarin kun je wel variëren, kies bijvoorbeeld eens voor een (bruin of volkoren) roggebrood of meergranenbrood. Deze broodsoorten leveren van nature een belangrijke bijdrage aan de dagelijkse inname van onder andere voedingsvezel, magnesium, ijzer, zink, fosfor en de vitamines B1, B2, B3 en foliumzuur. Onderzoek heeft uitgewezen dat een deel van de schoolgaande kinderen te weinig voedingsvezels, foliumzuur, ijzer en zink binnenkrijgen. Maar ook onder tieners en volwassenen (vooral vrouwen) komen tekorten aan bijvoorbeeld ijzer en foliumzuur voor. Slechts een klein deel van alle Nederlanders voldoet aan de aanbevelingen voor de inname van voedingsvezels.

Jodium

Brood is verder belangrijk voor een voldoende jodiuminname. Het grootste gedeelte van de bakkers in Nederland gebruikt zout verrijkt met jodium bij het bakken van brood. Dit doen zij al sinds 1942 op verzoek van de Minister van Volksgezondheid. Deze wil hiermee voorkomen dat mensen een tekort aan jodium krijgen. Jodium zit namelijk van nature maar in heel weinig voedingsmiddelen die wij in Nederland gewend zijn om te eten. Alleen in zeevis, eieren, zuivelproducten, zeewier en bepaalde vleeswaren zit jodium. De jodiumvoorziening heeft daarom extra aandacht nodig. Bij een te lage jodiuminname kan vergroting van de schildklier (krop) ontstaan. Bij kinderen kan een tekort aan jodium zorgen voor groeiachterstand en een verminderd leervermogen.

Broodsmeersels 

Naast het brood zelf levert natuurlijk ook het smeersel en het beleg een belangrijke bijdrage aan de inname van essentiële voedingsstoffen. Broodsmeersels horen bij een gezonde voeding. Het Voedingscentrum adviseert daarom iedere dag margarine of halvarine op de boterham te smeren. Gebruik per snee brood 6 gram margarine of halvarine uit een kuipje. Dit is niet te dun, maar ook niet te dik besmeerd. Margarine en halvarine bevatten veel onmisbare, gezonde onverzadigde vetzuren en ze zijn een belangrijke bron van vitamine D, een voedingsstof waar kinderen gemakkelijker een tekort van krijgen.

Broodbeleg

Je hebt natuurlijk een grote variëteit aan beleg om op de boterham te doen. Hierbij geldt als het om gezondheid gaat: niet te dik beleggen en kiezen voor de soorten die relatief weinig calorieën, zout en verzadigd vet bevatten maar wel veel voedingsstoffen. Zo  is appelstroop rijk aan ijzer en levert kaas calcium en vitamine B2. Kies bij voorkeur beleg dat in de Schijf van Vijf staat, zoals 20+ en 30+ kaas, 100% pindakaas of notenpasta, ei, groente of fruit. 

Tot slot zorg je er met een glas drinken bij de broodmaaltijd voor, dat je darmen de voedingsvezels uit je ontbijt goed kunnen verwerken en begin je de dag met een goede vochtbalans.

Delen via