Campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten

Zo voedzaam is een krentenbol (+ 3 manieren waarop je ze nog nooit gegeten hebt)

Oh, wat zijn ze toch lekker! Krentenbollen. En vooral: lekker makkelijk. Vaak zijn het ware redders in nood. In haastige situaties, voor het sporten, bij plotselinge trek of voor onderweg is een krentenbol zo meegepakt en weggehapt. Met een beetje margarine, met kaas of gewoon naturel.

Nederlanders zijn er dol op. Bij een gemiddeld gezin kunnen er met gemak een paar zakken per week doorheen gaan. We eten ze bij het ontbijt, bij de lunch of als tussendoortje. Een krentenbol van zo’n 50 gram bevat 134 kcal. Er zitten meer vezels in dan in witbrood en een krentenbol levert daarnaast veel ijzer en foliumzuur. Hoewel een krentenbol ook relatief veel koolhydraten en suikers bevat, is het laag in zout en bevat het minder vet dan bijvoorbeeld een bruin bolletje.

Krentenbollen vallen echter niet binnen de Schijf van Vijf. Tja, dat je beter een volkorenboterham kunt kiezen had je zelf misschien ook wel geraden. Maar een krentenbol valt volgens het Voedingscentrum wél in de ‘wekelijks buiten de schijf’-categorie, wat staat voor ‘maximaal drie porties per week’. Lekker voor de afwisseling, toch?

Wil je van een krentenbol een volwaardige lunch maken? We selecteerden deze recepten voor je.

 1) Versierde mini-krentenbol met kip en mandarijn

Met 30+ smeerkaas, kipfilet en partjes mandarijn wordt een (mini-)krentenbol een verrassend leuke én voedzame lunchvariatie. Verpak je creatie goed in huishoudfolie als je ‘m meegeeft in de lunchtrommel, zodat ‘ie niet uit elkaar valt.

2) Krentenbol-tosti’s!

Ja natuurlijk, waarom ook niet eigenlijk. Een krentenbol met kaas is een klassieker, en daar kun je net zo goed een lekkere tosti of panini van maken. Met 30+ kaas en kipfilet bijvoorbeeld, maar je kunt het uiteraard zo gek maken als je zelf wil.

3) Vega krentenbol met appel en basilicum

Dit klinkt als een vreemde combinatie misschien, maar het kruidige van basilicum gecombineerd met het frisse van appel is té lekker. Besmeer de krentenbol met light zuivelspread, beleg met dunne plakjes appel en blaadjes verse basilicum, et voilà.

TrefwoordenKrenten