Waarom sommige mensen zo van roggebrood houden (en anderen het verafschuwen)

You hate it, or you love it: roggebrood! Zeker in winterse tijden kunnen liefhebbers hun geluk niet op. Ontbijten met roggebrood en boerenkaas, met boter en jam, óf natuurlijk erwtensoep met roggebrood en katenspek. Maar anderen gruwelen alleen al bij de gedachte aan de structuur en de geur van roggebrood.

Ja, waar dat aan ligt? Roggebrood is eigenlijk gewoon compleet iets anders dan bijvoorbeeld tarwebrood. Het heeft een totaal andere geur, kleur, structuur én smaak. Het is compacter, stroperiger en heeft grovere korrels. En tja, daar moet je van houden. Allemaal redenen dat sommige mensen er van gruwelen en het bij anderen niet aan te slepen is.

De bereidingswijze van roggebrood is ook heel anders dan die van tarwebrood. Roggebrood wordt namelijk niet echt gebakken, maar meer gegaard. Dat proces kan tot zo’n twintig (!) uur duren. Bij de bakker gaat het roggebrood meestal na het gewone brood de oven in. Als de temperatuur al aan het dalen is. De oven mag tijdens de bereiding ook niet meer worden opgestookt, omdat het roggebrood anders een harde korst krijgt.

Qua voedingswaarde ben je met roggebrood goed bezig. Roggebrood bevat in vergelijking tot andere broodsoorten wat minder calorieën en is hoog in vezels. Zeker het donkere roggebrood. In donker roggebrood zitten ietsje meer suikers, maar daarentegen ook relatief veel ijzer, vitamine B6 en vezel. Gezonde kost dus.

Wie niet per se van roggebrood houdt, maar wel z’n smaak wil verbreden en af en toe wil afwisselen: er zijn verschillende soorten roggebrood. Zowel licht als donker. Dat verschil wordt bepaald door de plek waar het brood oorspronkelijk vandaan komt. In het noorden en oosten van ons land wordt roggebrood gebakken van gebroken roggekorrels. Het binnenste van dit roggebrood is vochtig, het is donker van kleur en wat zoeter van smaak. Je kent het wel, Fries of Gronings roggebrood.

Als je dit roggebrood te stroperig vindt, zou je ook eens Brabants of Limburgs roggebrood kunnen proberen. In het zuiden wordt roggebrood namelijk wat minder vochtig en minder zoet gemaakt. In Brabant en Limburg bakken de bakkers roggebrood van gemalen rogge en tarwemeel. Het brood is lichter van kleur en vaster van structuur, met een hardere korst. Vaak wordt er zuurdesem gebruikt, waardoor het wat zuurder van smaak kan zijn en wat meer op ‘gewoon’ desembrood lijkt. Het proberen waard, als je het ons vraagt!

Voor elke broodsoort, dus ook roggebrood, geldt dat per 1 juli 2022 moet worden aangegeven of het een wit, bruin of volkorenbrood is naar gelang het gebruik van bloem, meel of volkorenmeel. Meer informatie over het Warenwetbesluit Meel en brood lees je hier!

Trefwoorden

Delen via

Broodsoorten
Waarom sommige mensen zo van roggebrood houden (en anderen het verafschuwen)