Waarom we massaal speltbrood eten

HomeBlog2024Waarom we massaal speltbrood eten

Waarom we massaal speltbrood eten

Speltbrood is heerlijk: het is bijna in elke supermarkt te krijgen en zou bovendien reuze gezond zijn. Maar wat is nou ‘spelt’? Waarom is het zo ontzettend populair geworden en is het inderdaad gezonder dan tarwebrood?

Spelt nieuw?

De tijd dat speltbrood alleen nog maar bij de bakker of bij de reformwinkel te krijgen was, is allang voorbij. In de gemiddelde supermarkt en op een willekeurig terrasje kan je voor je lunch een lekker speltbroodje scoren. Dat doen we dan ook volop. Het lijkt wel alsof spelt een ontdekking is van de laatste jaren nu het zo’n hype is geworden. Maar het gaat hier echt niet om de nieuwste graansoort. Integendeel! Spelt is een van de oudste landbouwgewassen. Zo’n achtduizend jaar geleden werd het al verbouwd door boeren in het Midden-Oosten. Een oergraan dus. Eigenlijk is spelt gewoon het oudere broertje van tarwe.

De herontdekking van spelt

De vraag is hoe speltbrood opeens zo razend populair is geworden. Dat heeft te maken met de opkomst van de biologische landbouw. Spelt is daardoor als het ware herontdekt. Spelt is een sterke graansoort die heel goed bestand is tegen insectenplagen. Voor het telen van spelt zijn daarom minder bestrijdingsmiddelen nodig. De rage van speltbrood komt uit Duitsland. Tussen 2003 en 2010 verdrievoudigde daar het akkeroppervlak voor spelt tot ruim 37 duizend hectare. Er ontstond zelfs een kleine spelthype, doordat er teksten werden aangehaald van een middeleeuwse abdis en natuurgenezeres, Hildegard von Bingen. Zij schreef  achthonderd jaar geleden dat spelt uitstekend was voor iedereen die zich ziek, zwak en misselijk voelde. Het duurde even voordat de speltrage ook oversloeg naar Nederland. Spelt wordt hier nog maar mondjesmaat verbouwd, het meeste wordt ingevoerd uit Duitsland.

Is spelt gezonder dan tarwe?

Spelt en tarwe bevatten allebei dezelfde voedingsstoffen, zoals koolhydraten, eiwitten, mineralen en vitamines. Het bevat dus niet minder koolhydraten dan volkorenbrood en is ook niet glutenvrij. Bovendien ontbreekt er wetenschappelijk bewijs dat speltbrood lichter verteerbaar is. Wat gezondheid betreft maakt het dus niet veel uit wat je kiest!

Wat is dan het verschil tussen spelt- en tarwebrood?

Het verschil zit vooral in de smaak. Speltbrood smaakt namelijk meer nootachtig dan tarwebrood. De verhalen over de gezondheidsvoordelen zijn meestal niet waar, want de voedingswaardes van beide graansoorten komen overeen.

Wil je echt gezond bezig zijn, wissel speltbrood dan af met tarwebrood. Variatie, dat is waar het om gaat en dat is wat het eten van brood nou net zo lekker maakt. De gezondste keuze is altijd de volkorenvariant!

  

Ontdek meer over verschillende soorten speltbrood en de wetgeving:

Alle soorten speltbrood

Wetgeving over broodsoorten

Delen via