MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBlog2019Waarom we massaal speltbrood eten

Waarom we massaal speltbrood eten

Speltbrood is heerlijk: het is bijna in elke supermarkt te krijgen en zou bovendien reuze gezond zijn. Maar wat is nou ‘spelt’? Waarom is het zo ontzettend populair geworden en is het inderdaad gezonder dan tarwebrood?

De tijd dat speltbrood alleen nog maar bij de bakker of bij de reformwinkel te krijgen was, is allang voorbij. In de gemiddelde supermarkt en op een willekeurig terrasje kan je voor je lunch een lekker speltbroodje scoren. Dat doen we dan ook volop. Het lijkt wel alsof spelt een ontdekking is van de laatste jaren nu het zo’n hype is geworden. Maar het gaat hier echt niet om de nieuwste graansoort. Integendeel! Spelt is een van de oudste landbouwgewassen. Zo’n achtduizend jaar geleden werd het al verbouwd door boeren in het Midden-Oosten. Een oergraan dus. Eigenlijk is spelt gewoon het oudere broertje van tarwe. Ze bevatten dan ook allebei dezelfde voedingsstoffen, zoals koolhydraten, eiwitten, mineralen en vitamines. Het bevat dus niet minder koolhydraten dan volkorenbrood en is ook niet glutenvrij.

De vraag is hoe speltbrood opeens zo razend populair is geworden. Dat heeft te maken met de opkomst van de biologische landbouw. Spelt is toen als het ware herontdekt. Spelt zou je kunnen zien als een ‘schonere’ graansoort, omdat het heel goed tegen insectenplagen bestand is. Voor het telen van spelt zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig. De rage van speltbrood komt uit Duitsland. Tussen 2003 en 2010 verdrievoudigde het akkeroppervlak van spelt tot ruim 37 duizend hectare. Er ontstond zelfs een kleine spelthype, doordat er teksten werden aangehaald van een middeleeuwse abdis en natuurgenezeres Hildegard von Bingen. Zij schreef  achthonderd jaar geleden al dat spelt uitstekend was voor iedereen die zich ziek, zwak en misselijk voelde. Het duurde even voordat de speltrage ook oversloeg naar Nederland. Spelt wordt hier nog maar mondjesmaat verbouwd, het meest wordt ingevoerd uit Duitsland.

Waarin zitten dan de verschillen tussen spelt en tarwebrood? Dat zit ‘m vooral in de smaak. Speltbrood smaakt namelijk meer nootachtig dan tarwebrood, maar de voedingswaarde komt overeen. Speltbrood is dus niet gezonder dan tarwebrood. En net als tarwe bevat spelt ook gluten. Bovendien ontbreekt er wetenschappelijk bewijs dat speltbrood lichter verteerbaar is.

Wil je echt gezond bezig zijn, wissel speltbrood dan af met tarwebrood. Variatie, dat is waar het om gaat en dat is wat het eten van brood nou net zo lekker maakt. Maar kies wel altijd voor de volkorenvariant!  

Ontdek meer over verschillende soorten speltbrood en wetgeving:

https://www.brood.net/broodsoorten/speltbrood

https://www.brood.net/broodsoorten/wetgeving/

Delen via