MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBlog2018Waarom wij één keer per week brood eten als avondmaaltijd

Waarom wij één keer per week brood eten als avondmaaltijd

Pasta, aardappelen of rijst bij het avondeten. Echt heel lekker, maar tegenwoordig stuurt Martine (journalist, schrijft voor tishiergeenhotel.nl) haar kinderen er voor het avondeten regelmatig op uit om brood te kopen. Net zo voedzaam, en bovendien ook nog eens heel efficiënt.

Een boterham bij de lunch of als ontbijt vinden we altijd heel gewoon. Die levert voldoende energie voor de hele dag en je kunt er eindeloos mee variëren. Zeker bij de lunch zijn de soorten broodjes niet te tellen. Mijn favoriet op het moment: ei en avocado op een kraakverse volkorenboterham. Of lekker ouderwets: ossenworst met mosterd op een kadetje. Maar ik vind niks lekkerder dan ontbijten met een volkorenboterham en een verse krentenbol, of een beschuitje met kaas als afsluiter.

Brood gaat er bij mij dus altijd wel in, in allerlei variaties. Maar als het tijdstip van het avondeten aanbreekt, dan moeten we ons ineens behelpen met aardappelen, pasta of rijst. Die zijn heel lekker en voedzaam natuurlijk en dé bron voor koolhydraten voor een evenwichtige maaltijd. Zeker als je de volkorenpasta of zilvervliesrijst kiest komen er ook B-vitamine en vezels mee binnen.

Toch wissel ik graag af met brood in de avond. Brood is -en dat is volgens mij onbekend- net zo'n gezonde aanvulling op je avondmaaltijd als rijst, pasta of aardappelen. Kies je voor de volkorenvariant, dan krijgt iedereen ook nog eens veel vezels, vitamines en mineralen binnen. Maar vooral belangrijk voor luie koks als ik: voor een lekker broodje hoef je niet uren in de keuken te staan. Het schillen van de piepers, het koken van de pasta en de rijst: je kunt het gewoon overslaan. Je hoeft niet op te passen dat je de boel laat aanbranden en je hebt geen issues als al dente of niet. Bovendien hoef je je fornuis niet schoon te maken, omdat je de boel weer eens hebt laten overkoken.

Ik stuur mijn kinderen vlak voor het avondeten dus gewoon even naar de bakker of de supermarkt als er brood op het menu staat. En ondertussen bak ik falafelballetjes, maak ik een lekker grote salade en van Griekse yoghurt, komkommer en knoflook een heerlijke tzatziki. Alles bij elkaar een prima uitgebalanceerde maaltijd, binnen 15 minuten klaar en twee juichende kinderen aan tafel.

Brood als avondmaaltijd gek? Zeker niet. Wist je dat je brood ook kunt gebruiken voor hartige taarten?