Brood op reis: Afrika
Cassave in je bammetje
Afrika is vast niet het eerste continent waar je bij brood aan denkt. De broodcultuur is er inderdaad niet zo groot als hier. Toch kom je ook daar overal brood tegen. Vooral als erfenis van Franse en Britse invloeden, maar altijd met een Afrikaanse vertaalslag die het brood daar bijzonder maakt.
Aan de Afrikaanse Oostkust en in Zuid-Afrika zie je vooral de Britse broodcultuur terug. En dus het sandwichbrood: wit busbrood dat wat langer houdbaar is. Dat vind je dus bij het ontbijt als toast op je bord, naast eieren, worstjes en bonen. Aan de Oostkust kom je ook broodsoorten tegen uit andere gebieden die deel uitmaakten van het Britse rijk. Indiase chapati’s bijvoorbeeld: platte broden van tarwemeel. In West-Afrika is de kans juist groter dat je op Franse sporen stuit. Dat betekent aan de ontbijttafel vaker stokbrood en croissantjes.
Brood met wortelknol
Brood is in heel Afrika nog steeds een luxeproduct, ook omdat graan er niet op zo’n grote schaal wordt verbouwd als hier. Afrikaanse bakkers vullen hun graanmeel dan ook meestal aan met meel van andere gewassen, die er wel veel geteeld worden en dus goedkoper zijn. Vooral cassave, de wortelknol van de bekende Afrikaanse savanneplant die goed groeit op droge en arme grond. Maar het kan ook meel van tapioca of guave zijn. Hoe bekend het brood er soms lijkt, het is nooit helemaal van tarwemeel en heeft altijd een Afrikaanse touch. Zelfs in een bammetje van wit busbrood is meestal een vijfde deel meel van een lokaal gewas verwerkt.
Braaibrood en Boboti
Brood vind je op dit mooie continent in verschillende gedaanten terug. Bij de braai bijvoorbeeld, de barbecuecultuur die in Zuid-Afrika net zo populair is als in Australië. Daar eten Afrikanen graag braaibrood bij: iets wat erg veel lijkt op onze tosti. Brood zit ook verstopt in het bekende gerecht Zuid-Afrikaanse Boboti. Daarbij wordt geweekt brood vermengd met lamsgehakt, uitjes, curry, amandelen en rozijnen. Reis je weer helemaal terug noordwaarts, naar Marokko bijvoorbeeld, dan krijg je bij elke maaltijd een stuk brood zacht brood, waar meestal griesmeel in zit: grof gemalen harde tarwe. Dat griesmeel is ook de basis van wat overal in Afrika veel gegeten wordt: couscous.
Afrika is eigenlijk te groot en divers om er in een korte column op broodreis te gaan. Als broodglobetrotter blijf ik er ontdekkingen doen, die meestal een mooie mix zijn van westerse invloeden en lokale tradities. Het beste van twee werelden!
Petra Kuiper