MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBlog2015Lekker veel hooi op de vork - Tim Boers

Lekker veel hooi op de vork - Tim Boers

De talentvolle bakker Tim Boers kijkt in dit gastblog vooruit naar zijn deelname aan een belangrijke internationale bakwedstrijd.

Duitsland, Amerika, Rusland, Japan, Peru: half september staan we tussen bakkers uit de hele wereld bij de IBA-UIBC-Cup in München. Kris Huysman en ik gaan daar natuurlijk proberen op het podium te komen. Het wordt onze eerste wedstrijd op seniorenniveau. Spannend!

BoulangerieTeam, bakkers, senioren, wedstrijd, broodWij zijn daar echt de jonkies tussen de oude rotten uit het bakkersvak. Wat we misschien missen aan wedstrijdervaring, lossen we wel op met ons jeugdige enthousiasme. We hebben dan ook lekker veel hooi op onze vork genomen. Met alle broodsoorten die we gaan maken en een schitterend sierstuk wordt het een race tegen de klok, maar zo laten we echt zien wat we in onze mars hebben.

Tussen die bakkers uit twaalf landen wordt het topsport en voor topsport moet je trainen. Dat hebben we vanaf februari ook elke week 1-2 keer gedaan met alleen een korte stop in de zomervakantie. Hans Som, de geroutineerde coach van het BoulangerieTeam, heeft ons bij elke proefsessie geholpen. Die kent het klappen van de zweep. Belangrijk, want voor mij is deze wedstrijd ook een beetje de revanche van het EK Jeugd in Brussel, waar ons sierstuk voor onze ogen omviel. Toen stonden echt de tranen in mijn ogen.

Bij de IBA-UIBC-Cup is het thema Circus. Grappig, want de wedstrijd is eigenlijk ook een circus, waarbij je moeilijke toeren moet uithalen. Het sierstuk is daarbij wel de moeilijkste toer. Kris gaat van massief sierdeeg een clown maken die op z’n kop staat, met hoepels om zijn benen en allerlei attributen. We weten dat de meeste deelnemers met mallen gaan werken voor de strakke vormen van hun sierstuk. Wij kiezen er juist voor om de clown helemaal met hand te maken. Zo kunnen we veel meer met de vorm spelen, die helemaal naar onze hand zetten. Hopelijk zetten we daarmee ook de jury naar onze hand.

Het circusthema voer ik door in de viennoiserie, het grootbrood en het hardbrood waarmee ik aan de slag ga. De broden decoreer ik met de letters CIRCUS en met dieren, clowns en andere figuren die bij het thema passen. Zelfs de naambordjes bij onze baksels zijn straks in de vorm van een olifantje. Met onze ideeën maken we zeker kans op een prijs. Eigenlijk is tijd onze grootste vijand. Het wordt echt trapezewerk om bij alles wat we willen goed binnen de tijd te blijven. Het zal er binnen die tien vierkante meter heftig aan toegaan!

Dat het Nederlandse BoulangerieTeam net die andere belangrijke internationale bakkerswedstrijd, de Coupe Louis LeSaffre, heeft gewonnen, is voor ons de beste motivatie om te laten zien wat we waard zijn. Zeker als jonkies. Een podiumplaats in München zou een geweldig bewijs zijn dat het bakkersvak een mooie toekomst heeft.


Tim Boers